Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rugăciuni către „purtătorul de biruinţă“
În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, biserica românească din Voivodinţi - Serbia a îmbrăcat haină de sărbătoare. Tot marţi, şi-a sărbătorit hramul şi Biserica Baia, Protopopiatul Lipova, iar în alte biserici, copiii însoţiţi de dascălii lor au participat la slujbe, împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.
La Voivodinţi, delegaţia a fost întâmpinată în cântece de fanfară de oficialităţile comunei, precum şi de copii români îmbrăcaţi în portul popular specific zonei. Delegaţia a fost formată din pr. Petru Berbentia, protopopul Reşiţei, preotul Adrian Boba de la Catedrala românească din Vârşeţ, pr. Cornel Juica, paroh la Iablanca, Mesici şi Sălciuţa, precum şi preotul Aurel Străin de la Coştei. La eveniment au participat Daniel Banu, ambasador al României în Republica Serbia, însoţit de Cosmin Victor Lotreanu, consulul general al României la Vârşeţ. După Sfânta Liturghie, protopopul Petru Berbentia a rostit o predică despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi despre sensul jertfelniciei raportat la viaţa credincioşilor români din multe părţi ale lumii. După otpustul Sfintei Liturghii, copiii prezenţi în biserică au susţinut un scurt program de cântece creştine şi de poezii religioase, apreciate de toţi cei prezenţi. În continuare, preotul paroh a oferit date istorice despre biserica satului, iar ambasadorul şi consulul general au transmis salutul instituţiei ce o reprezintă şi şi-au manifestat disponibilitatea pentru sprijinirea activităţilor culturale şi religioase româneşti din Voivodinţi. La rândul său, protopopul Reşiţei a transmis mesajul Preasfinţitului Daniil, Episcopul Daciei Felix, ierarhul locului, dar şi al Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a oferit pentru toţi cei prezenţi iconiţe cu Sfântul Gheorghe şi revista eparhială a Episcopiei Caransebeşului, „Foaia diecezană“.
Sărbătoarea hramului în Parohia Baia
Tot marţi, şi biserica din Parohia Baia, Protopopiatul Lipova, şi-a sărbătorit hramul. Credincioşii au participat în mare număr la Sfânta Liturghie, cât şi la procesiunea ce a avut loc aici, cântând împreună troparul Sfântului Gheorghe.
La final, cuvântul de învăţătură a fost rostit de preotul paroh Raul Adrian Moţ, care a vorbit despre viaţa, martiriul şi minunile Sfântului Gheorghe şi despre rolul prăznuirii lui, şi a sfinţilor în general, în iconomia mântuirii oamenilor, subliniind importanţa pe care o are hramul bisericii în viaţa liturgică a parohiei. Sărbătoarea hramului s-a încheiat prin săvârşirea Sfintei Taine a Maslului de obşte. Astfel, în după-amiaza zilei, un sobor de preoţi format din pr. Bălănescu Ionel de la Parohia Ilteu, pr. Neicu Alexandru de la Parohia Lupeşti, pr. Ştefănuţ Lucian de la Parohia Mădrigeşti, pr. Corîci Cosmin de la Parohia Odvoş şi preotul paroh de la Baia a oficiat Sfântul Maslu la care au participat numeroşi credincioşi din Parohia Baia şi din comunităţile învecinate. La finalul slujbei, pr. Bălănescu a rostit un cuvânt de învăţătură, evidenţiind faptul că Maslul este Taina în care prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul vindecării de boli sufleteşti şi trupeşti, precum şi iertarea păcatelor. Cu acest prilej, preotul paroh a mulţumit tuturor credincioşilor care s-au implicat în mod real ca evenimentele din această perioadă de mare sărbătoare să fie o reuşită spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea credincioşilor.
Bucurii duhovniceşti pentru copii şi elevi
Parohia Grăniceri din Protopopiatul Arad a îmbrăcat haine de sărbătoare la pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, al cărui hram îl poartă. Anul acesta, bucuria sărbătoririi hramului bisericii parohiale din Grăniceri a fost sporită prin participarea tuturor elevilor Şcolii Gimnaziale Grăniceri şi a preşcolarilor din comună. Parohul bisericii, pr. Aurel Faur, după săvârşirea Sfintei Liturghii, a amintit despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prezentându-l ca model de urmat în această perioadă de post, model de credinţă şi de asumare a Crucii. Pe colina bisericii, credincioşii parohieni au oferit copiilor sărmăluţe de post şi cozonaci, spre bucuria tuturor. Aici, parteneriatul dintre Biserică şi Şcoală este unul foarte strâns.
Şi în Parohia Gurahonţ, Protopopiatul Sebiş, un grup de copii de la grădiniţa din localitate, însoţiţi de educatoarele lor, au luat parte de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la slujba Sfintei Liturghii, pentru a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, după ce au fost pregătiţi în cadrul programului „Hristos împărtăşit copiilor“. Preotul paroh Dorel Moţ le-a vorbit copiilor despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, despre credinţa, înţelepciunea şi vitejia acestuia, dobândite în urma educaţiei primite din fragedă copilărie de la părinţii şi dascălii săi. La final, cei mici au primit daruri.
La Timişoara, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, elevii seminarişti ai Liceului „Carmen Sylva“ s-au bucurat duhovniceşte de această mare sărbătoare prin participare la Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ a Parohiei Timişoara-Calea Aradului. În cadrul slujbei, corul elevilor seminarişti conduşi de prof. Nicolae Şincari a dat răspunsurile liturgice.