Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rugăciuni către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, numeroşi credincioşi arădeni şi-au îndreptat paşii spre Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din centrul oraşului pentru a se închina la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom şi a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur a debutat la Catedrala Arhiepiscopală miercuri, 12 noiembrie, cu slujba Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea cu sfintele moaşte în jurul sfântului lăcaş, cu icoane şi prapori, procesiune la care au luat parte Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, dar şi foarte mulţi credincioşi arădeni. După procesiune, sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre închinarea şi cinstirea tuturor credincioşilor dornici de a primi har şi putere de la Dumnezeu prin mijlocirile Sfântului Ioan Gură de Aur. Joi, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a sfântului, chiriarhul Aradului a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La toate slujbele săvârşite cu prilejul sărbătoririi acestui mare sfânt, chiriarhul a rostit cuvinte de învăţătură, întâi despre zilele de pomenire a sfântului cu istoria lor, insistând asupra aducerii sfintelor moaşte la Constantinopol, de unde au fost înzestrate apoi şi alte cetăţi, iar de curând şi Aradul; apoi despre Troiţa de ierarhi din care face parte şi Sfântul Ioan Hrisostom, ilustrând misiunile Bisericii; iar în seara zilei de praznic, la slujba Acatistului, a vorbit despre viaţa şi personalitatea sfântului prăznuit, revelată în acatistul ce îi este închinat. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat şi importanţa învăţăturii lui pentru cele două mari Taine, ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, tratate în acest an omagial pe care-l încheiem. Totodată, chiriarhul a amintit faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost sărbătorit în toată creştinătatea în anul 2007, iar anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“.
Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ adăposteşte de câţiva ani o părticică din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom, primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre cinstire într-o frumoasă raclă din argint. Sărbătoarea marelui ierarh, prăznuit la 13 noiembrie, devine an de an un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de credincioşii arădeni. Numărul mare de credincioşi care au participat în aceste zile la sfintele slujbe oficiate la Catedrala Arhiepiscopală din Arad este expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul creştinilor arădeni, şi nu numai.