Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Rugăciuni pentru ploaie în inima Bărăganului
În Duminica a 5-a după Rusalii, 17 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Slobozia, județul Ialomița. Ierarhul s-a rugat pentru binecuvântarea poporului cu ploaie spre buna rodire a pământului. Seara, slujitorii catedralei au mers în procesiune cu racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Emilian de la Durostorum.
În cuvântul de învățătură rostit duminică, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, Matei 8, 28-34; 9, 1, explicând că cei doi demonizați sunt chipul omului fără Dumnezeu, batjocorit de puterea celui rău. Totodată, ierarhul a subliniat că participarea la Sfintele Taine ale Bisericii reprezintă un remediu puternic împotriva lucrării celui rău: „Evanghelia de astăzi ne oferă o mostră despre ceea ce face diavolul din om. Dumnezeu l-a creat pe om ca să locuiască în casa vieții, dar acești doi demonizați locuiau în morminte. Dumnezeu l-a creat pe om să fie o bucurie pentru semenul său, iar acești demonizați erau o spaimă. Dumnezeu i-a dăruit omului darul vorbirii ca să-i dea posibilitatea de a sta într-un permanent dialog cu Creatorul său. Pentru diavol prezența Mântuitorului Iisus Hristos este o mare suferință. Însă, ca pe mulți alți demonizați pe care i-a întâlnit în drumurile Sale, i-a eliberat de puterea celui rău. (…) Mântuitorul Iisus Hristos este pururi ajutător al vieții noastre. Sfintele Taine din Biserică sunt un izvor puternic de dar și har, de multă putere în lucrarea și viața noastră cotidiană”.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au rostit rugăciunile speciale „la vreme de secetă”, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniştită, spre buna rodire a pământului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psalților Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului”, se arată pe sf-esc.ro.
Seara, credincioșii din Slobozia au participat la slujba Privegherii, la finalul căreia slujitorii catedralei au mers în procesiune în jurul sfântului lăcaș cu racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, care a fost cinstit luni, 18 iulie.