De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Rugăciuni pentru valorile naţionale româneşti
Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită la începutul acestei săptămâni în întreaga ţară, conform Legii 99 din 1998. Ceremoniile de arborare a drapelului pe catarg au fost însoţite de manifestări religioase. Astfel, la Craiova a participat, ca delegat al Centrului eparhial, preotul Grigore Vulcănescu, consilier cultural, iar la Râmnicu Vâlcea, părintele Ioan Predescu, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.
Manifestările dedicate Zilei Imnului Naţional au adunat câteva sute de craioveni în vecinătatea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Bănie pentru ceremonia de arborare a tricolorului pe catarg. Alături de oficialităţile locale a luat parte, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, preotul Grigore Vulcănescu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud şi consilier cultural în cadrul Centrului eparhial. După slujba de binecuvântare, părintele Vulcănescu a transmis celor prezenţi cuvânt de binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit.
Ziua Imnului Naţional la Râmnicu Vâlcea
La Râmnicu Vâlcea, ceremonia a avut loc în Parcul Zăvoi şi a debutat cu o procesiune solemnă ce a defilat pe traseul: Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, Biserica „Toţi Sfinţii“, unde s-au sfinţit steagurile, Casa memorială „Anton Pann“ şi Parcul Zăvoi. Actorii Teatrului „Ariel“ din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a „paşoptiştilor“, care, în urmă cu 165 de ani, s-au unit şi au cântat pentru prima oară „Deşteaptă-te, române!“. Aceştia au defilat îmbrăcaţi în haine de epocă şi au salutat mulţimea strigând: „Dreptate şi Frăţie!“, la fel cum salutau şi revoluţionarii de la 1848.
Coloana oficială din care au făcut parte şi autorităţile locale s-a deplasat până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas la Biserica „Toţi Sfinţii“, unde un sobor de preoţi a sfinţit drapelul. Următorul popas a fost în faţa Casei memoriale „Anton Pann“, unde a locuit cel care a aşternut pe hârtie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigăt de libertate al românilor, Imnul Naţional.
În Parcul Zăvoi a urmat o slujbă de Te Deum, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Ioan Predescu, delegat al IPS Arhiepiscop Gherasim. Discursurile despre semnificaţia evenimentului au fost rostite de primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei, prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Ceremonialul s-a încheiat cu intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!“, de către Corul academic „Euphonia“ al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu“ din Râmnicu Vâlcea, condus de maestrul dirijor Mihail Ştefănescu, directorul filarmonicii, Zăvoiul răsunând ca şi în urmă cu 165 de ani.
La eveniment au mai fost prezenţi, alături de oficialităţile de stat centrale şi locale, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere şi numeroşi râmniceni.