La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Să căutăm prietenia cu Domnul vieții!
„Cei mai mulți dintre noi căutăm prietenia cu oameni importanți din lumea aceasta și ignorăm sau uităm de cele mai multe ori prietenia cu Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care a biruit moartea, a înviat din morți și Care are puterea să mântuiască sufletele noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, duminică, 8 octombrie, 2017.
În Duminica a 20-a după Rusalii, la Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice duminicale de la Luca 7, 11-16, care consemnează minunea învierii fiului văduvei din Nain. Exemplul Mântuitorului Iisus Hristos Care a alinat durerea femeii văduve, a spus Preasfinția Sa, este un îndemn și o datorie pentru fiecare credincios de a fi alături de cei care se află în suferință și necazuri.
De asemenea, ierarhul a spus că nu trebuie să căutăm exclusiv ajutorul oamenilor când suntem în situații grele sau dramatice, ci trebuie să ne încredem mai mult în ajutorul lui Dumnezeu. „Sfântul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, în Epistola către Romani, ne spune: «Bucurați-vă cu cei se bucură; plângeți cu cei ce plâng» (Romani 12, 15). Noi avem datoria să ne îngrijim în drumul vieții noastre ca să obținem prietenia tocmai cu Domnul vieții veșnice. De multe ori, trebuie să recunoaștem că toți sau cei mai mulți dintre noi căutăm prietenia cu oameni importanți din lumea aceasta și ignorăm sau uităm de cele mai multe ori prietenia cu Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care a biruit moartea, a înviat din morți și Care are puterea să mântuiască sufletele noastre. În această cheie trebuie să privim către ceilalți și când suntem într-o bucurie mare, și când suntem într-o suferință. Dacă Mântuitorul Iisus Hristos a poposit lângă femeia îndurerată din cetatea Nain, avem și noi datoria să ne îngrijim de alții. Prietenia cu Domnul vieții veșnice este singura noastră scăpare pentru ziua când va trebui să ne prezentăm înaintea Lui. De aceea înaintea Lui Îi aducem rugăciune smerită ca să ne ajute să înțelegem lucrurile și tainele vieții acesteia, să ne apropiem de El, pentru că El are puterea de a ne șterge lacrimile și acum, și în ziua aceea a înfricoșătoarei judecăți”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.