Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Să curăţim icoana lui Dumnezeu din sufletul nostru”
În Duminica a 7-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit pictura bisericii Parohiei „Pantelimon Sat”, din oraşul Pantelimon, Protopopiatul Ilfov Sud. Slujba sfinţirii a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
După Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire cu Sfântul şi Marele Mir a picturii sfântului locaş de rugăciune, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat faptul că lucrările de înfrumuseţare şi restaurare desfăşurate la biserică arată, pe de o parte, responsabilitate faţă de locaşul de rugăciune, iar pe de altă parte, cinstire faţă de ctitori. „Curăţirea şi restaurarea picturii unei biserici este o lucrare necesară, dar în acelaşi timp este şi o lucrare de reînfrumuseţare a bisericii, pentru că o biserică afumată, prăfuită, nu mai are frumuseţea de la origine. Această curăţire a picturii este şi o lucrare simbolică, nu doar una tehnică. Aşa, după cum pictura frumoasă la început se acoperă de praf şi de fum odată cu trecerea vremii şi îşi pierde din frumuseţe, tot aşa, chipul lui Dumnezeu din om, care este sfinţit şi luminat la Botez, din cauza păcatelor se întunecă, se prăfuieşte, se urâţeşte. De aceea este nevoie ca din când în când să ne spovedim şi cu lacrimile pocăinţei să curăţim icoana lui Dumnezeu din sufletul nostru după cum se curăţă o pictură frumoasă care cu timpul s-a înnegrit, s-a acoperit cu praf şi funingine. Tot aşa şi Dumnezeu şi îngerii Lui se bucură când un om păcătos se întoarce la Dumnezeu şi se curăţă de păcate prin taina pocăinţei. Tot aşa, mare bucurie este şi în Biserică atunci când o pictură frumoasă la început, dar cu timpul s-a întunecat sau s-a deteriorat, se restaurează, se curăţă şi se scoate în evidenţă frumuseţea ei”, a reliefat Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul României a precizat că o biserică frumos întreţinută creează îndemnul la rugăciune şi la comuniune frăţească. „Considerăm că lucrările făcute aici sunt de mare valoare duhovnicească, nu doar artistică. Ele arată că avem de-a face cu o comunitate vie, cu o parohie dinamică, preoţi harnici şi responsabili. Preoţia este o mare responsabilitate. Fiecare credincios este responsabil de mântuirea sufletului său propriu. Preotul, însă, este responsabil şi de mântuirea celor încredinţaţi lui”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a subliniat şi importanţa lucrării în Biserică în unitate, cooperare şi simfonie a darurilor pe care Dumnezeu le-a dăruit oamenilor. „Această lucrare este susţinută de Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic pe care-i prăznuim astăzi. Sinoul I Ecumenic ne arată două mari adevăruri. În primul rând că trebuie să mărturisim dreapta credinţă, iar în al doilea rând ne cheamă să păstrăm dreapta credinţă în comuniune şi să luptăm pentru unitatea Bisericii (...). În această perioadă, între sărbătoarea Înălţării Domnului şi Pogorârea Duhului Sfânt, noi învăţăm că trebuie să mărturisim dumnezeirea lui Hristos. Că Cel care S-a înălţat la ceruri este Cel care S-a coborât din ceruri, Hristos. El S-a coborât ca Dumnezeu şi S-a înălţat ca Dumnezeu şi Om. Când S-a înălţat la ceruri, El a luat şi firea Sa omenească şi a aşezat-o pe tronul Sfintei Treimi”, a reliefat Patriarhul României.
Ordine, distincţii şi diplome bisericeşti
La final, Patriarhul României i-a oferit părintelui paroh Adrian Tănăsoiu o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. Părintele coslujitor Nicolae Stroe a primit din partea Preafericirii Sale Diploma omagială 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost oferit părintelui Nicolae Tănăsoiu, preot îmbisericit la Parohia „Pantelimon Sat”. De asemenea, pentru implicarea în finanţarea lucrărilor necesare înlocuirii învelitorii şi renovării faţadelor bisericii, primarul oraşului Pantelimon, Marian Ivan, a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru mireni. Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, a fost oferită viceprimarului oraşului Pantelimon, David Dumitru. Mircea Marin, fost deputat, a primit din partea Patriarhului României Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma omagială 2019 a mai fost oferită următorilor: Elena Otilia Tărâţă-Câmpeanu, Vincenţiu Voicu, Liviu Florin Ţânţăreanu şi Mihai Petcu. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost oferită Consiliului parohial, precum şi următorilor membri ai LTCOR, filiala Pantelimon: Cătălin Valentin Ivan (preşedinte), Radu Ştefan Mihai (vicepreşedinte), Gabriel Anton şi Vlad Cireşaru. Comitetul parohial a primit din partea Preafericirii Sale distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Pentru parohie, Preafericirea Sa a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie naturală din Oman, precum şi mai multe cărţi apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. Din partea pr. paroh Adrian Tănăsoiu, atât Patriarhul României, cât şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul au primit câte o icoană cu chipul Sfântului Pantelimon.