Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
„Să-L urmăm pe Hristos prin faptele noastre“
Biserica Mănăstirii Copou din Iaşi a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Programul liturgic dedicat hramului a început sâmbătă seara cu slujba Privegherii oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi.
Duminica Mironosiţelor a fost serbată în mod deosebit de obştea Mănăstirii Copou din Iaşi. În ajunul hramului acestei aşezări monahale, clopotele şi toaca i-au chemat pe ieşeni spre biserica din Grădina Botanică pentru a înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. Lăcaşul de închinăciune, înconjurat de verdeaţa copacilor şi de cântecul păsărilor, a fost pentru mai bine de patru ore, locul în care credincioşii de toate vârstele au ascultat rugăciunile preoţilor şi ale stranei. În faţa catapetesmei au fost aşezate de maicile păstorite de stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu florile specifice anotimpului de primăvară. Lumina lumânărilor şi ale candelelor au creat o atmosferă duhovnicească deosebită, în partea stângă a absidei strălucind icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe. Privegherea a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi a continuat prin cântările Utreniei. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi de la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi părinţi parohi din Arhiepiscopia Iaşilor. La slujbă au mai asistat monahii de la mai multe mănăstiri ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Spre finalul Utreniei, fiecare credincios a fost miruit şi a primit, aşa cum este rânduiala, litia stropită cu vin. Predica de la finalul Privegherii a fost adresată de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, care a menţionat pentru început că maicile de la Mănăstirea Copou sunt precum femeile mironosiţe, întrucât „cu bărbăţie, cu dragoste, cu răbdare şi cu îndrăzneală Îl urmează pe Hristos permanent, lucrând şi rugându-se pentru toată lumea“. În continuare, arhim. Dosoftei Şcheul a amintit că femeile mironosiţe L-au urmat pe Hristos până la mormânt. „Femeile mironosiţe au fost alături de crucea Mântuitorului, dorind până la sfârşit să-L urmeze pe Hristos. Ele au dorit să ungă trupul Domnului Iisus cu miresmele care erau rânduite unui mort. În Duminica a treia după Paşti, Biserica le rânduieşte sfintelor femei o duminică aparte. Acest lucru ne face pe noi încrezători în Mântuitorul Hristos care a înviat din morţi. Să luăm pildă de la femeile mironosiţe, care cu mult curaj şi bărbăţie L-au urmat pe Mântuitorul până la capăt. Noi trebuie să-L urmăm pe Hristos prin faptele noastre de credinţă şi prin iubirea faţă de semenii noştri“, a spus arhim. Dosoftei Şcheul.
Ieri-dimineaţă, la Mănăstirea Copou, după slujba Ceasurilor şi a Acatistului, a fost săvârşită Sfânta Liturghie.