În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Să mergeţi la casele dumneavoastră cu lumânarea în mână şi lumina în inimă“
La Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba Învierii Domnului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Mii de credincioşi ieşeni s-au făcut şi în acest an părtaşi minunii dumnezeieşti ce are loc în fiecare an la Mormântul Domnului, primind Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Mii de ieşeni şi-au îndreptat paşii, în noaptea de Înviere, către Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost oficiată în aer liber, în faţa Reşedinţei mitropolitane. Bucuria ieşenilor care au venit la slujba Învierii la Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost cu atât mai mare cu cât Lumina Învierii pe care au primit-o de la arhipăstorul lor a provenit de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. După prima parte a slujbei Învierii Domnului, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a dat citire mesajului pastoral adresat clerului şi credincioşilor din Arhiepiscopia Iaşilor, cu prilejul Sfintelor Paşti.
Sărbătoarea Învierii Mântuitorului a continuat apoi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, la finaul căreia IPS Teofan a binecuvântat coşurile aduse de credincioşi.
„Cuvântul «Paşte», tradus în română, înseamnă «trecere». Moartea nu este nimic altceva decât trecerea în cea de-a doua parte, de această dată infinită, a vieţii noastre. Ce ar fi omenirea fără Paşte? Ce ar face omul fără Învierea Domnului? Cât de dezastruoasă i-ar fi existenţa, cât de goală i-ar fi viaţa, cât de lipsită de sens i-ar fi trecerea lui prin această lume? De aceea, nu avem cuvinte să-i mulţumim Cerului pentru minunea Învierii Mântuitorului. Dumnezeu să ne dea putere să ne lăsăm pătrunşi de adevărul Învierii, deoarece, deşi pentru logica umană nu este uşor de acceptat, el constituie fundamentul credinţei noastre. Dumnezeu să vă răsplătească toată greutatea pe care aţi dus-o în timpul postului, cu ispitele de tot felul care au apărut, şi să mergeţi la casele dumneavoastră cu lumânarea în mână şi cu lumina în inimă. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască smerenia Sa, fiindcă ea este dătătoare de lumină; omul smerit nu suferă niciodată“, le-a spus la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor prezenţi.
În ziua sărbătorii Învierii Domnului, IPS Teofan a săvârşit slujba Vecerniei Învierii la Catedrala mitropolitană, în cadrul căreia s-a citit Evanghelia în 12 limbi.