De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Să ne lăsăm inspiraţi de sfinţii lui Dumnezeu“
Marţi, 21 octombrie 2014, a venit rândul preoţilor din Protopopiatul Ceahlău să se reunească în conferinţa semestrială de toamnă prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Referatul întâlnirii, „Lumina lui Hristos luminează tuturor - tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688) în cea mai frumoasă limbă românească“, a fost prezentat de preotul Cătălin-Constantin Coşulă.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teofan în biserica Parohiei Galu - Poiana Teiului. Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele Ionel Cuţuhan, protopop al Protopopiatului Ceahlău.
La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe preoţi, dar şi pe credincioşi ca în întreaga lor activitate să se lase inspiraţi de sfinţii lui Dumnezeu: „Trebuie să încercăm, prin mila Domnului, să ne lăsăm inspiraţi de sfinţii lui Dumnezeu, pentru a merge pe drumul bătătorit de ei, drum cu ţinta lui bine definită, anume mântuirea sufletelor noastre şi dobândirea vieţii celei de veci. Sfinţii martiri ardeleni, împreună pentru acelaşi crez cu Sfinţii Brâncoveni, au socotit mai de vază şi mai adevărată credinţa în Dumnezeu decât bucuriile acestei lumi. Nu ne rămâne, iubiţi părinţi şi iubiţi credincioşi, decât să avem chipul sfinţilor din calendar ca inspiratori pentru viaţa noastră, ştiind că ei se roagă pururea în faţa lui Dumnezeu pentru noi“.
În cadrul slujbei arhiereşti, a fost hirotesit întru duhovnic pr. Ioan Diaconu de la Parohia Crivaia, Protopopiatul Piatra Neamţ.
Manifestarea a continuat cu întrunirea propriu-zisă, în cadrul căreia s-au prezentat un referat pe tema stabilită şi un film, la final având loc discuţii între ierarh şi preoţii prezenţi.
Prunca Elisabeta, botezată de IPS Mitropolit Teofan
La emoţionantul eveniment, alături de familia părintelui, au fost prezenţi şi credincioşi.
„Sfântul Botez este asemenea unui altoi, când o ramură nouă este ataşată unui trunchi, primind sevă şi având posibilitatea să facă roade. Trunchiul Botezului este Biserica; prin ea curge harul dumnezeiesc, iar prunca Elisabeta, ca o ramură plăpândă, odată ce a fost botezată în numele Sfintei Treimi, odată ce a fost unsă cu Sfântul Mir şi a fost împărtăşită cu Sfintele Taine, seva care curge prin trunchiul Bisericii a intrat şi în mădularele sufletului şi ale trupului ei. Acest lucru este insesizabil pentru ochii noştri biologici, însă după învăţătura Bisericii şi experienţa ei, se arată că acest fapt cu adevărat se întâmplă. Prunca Elisabeta a fost luată din această lume şi, prin mâinile noastre nevrednice, ale slujitorilor Sfintei Biserici, a fost aşezată în Împărăţia cerurilor, arătată în Biserica lui Hristos dreptmăritoare“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la finalul slujbei.