În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
„Să nu luăm hotărâri pripite atunci când suntem tulburaţi”
Sâmbătă, 29 august 2020, în ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost în mijlocul credincioşilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, Dumbrăveni II, Protopopiatul Suceava 1.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de un sobor de slujitori din care a făcut parte şi părintele Doru Ionel Budeanu, protopop al Protoieriei Suceava 1. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Salcea. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Bogdan Norocel a fost hirotonit întru diacon, iar diaconul Gheorghiţă Hriţcan a fost hirotonit întru preot.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Damaschin a subliniat: „Astăzi este ziua de pomenire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica a rânduit mai accentuat să ţinem minte această zi ca una de tristeţe şi de aceea şi postim, indiferent de perioada în care ar cădea. Sfântul Proroc Ioan a trecut prin moarte la viaţă şi este în Împărăţia lui Dumnezeu. Sfârşitul Sfântului Ioan Botezătorul a fost unul tragic, dar de aşteptat. Aş vrea ca noi, cei de astăzi, să nu luăm hotărâri importante în viaţa noastră atunci când nu suntem bine, când suntem într-un fel sau altul tulburaţi, când nu suntem liniştiţi, când nu suntem într-o stare sufletească bună, că de asta a luat Irod hotărârea să-i taie capul Sfântului Ioan. Irod nu era limpede la minte în acel moment, era ziua lui de naştere şi, ca la orice zi de naştere, mai ales la oamenii importanţi, era mâncare multă şi lângă mâncare multă era şi băutură din belşug… Nu luaţi hotărâri pripite, nu luaţi nici un fel de decizii atunci când sunteţi tulburaţi; mai aşteptaţi, mai amânaţi şi veţi vedea cu alţi ochi aceeaşi problemă şi veţi simţi cu o inimă mai caldă şi mai bună aceeaşi situaţie. Pentru aceasta să ne ajute şi să ne lumineze Dumnezeu, pentru mijlocirile Maicii Sale Preacurate şi pentru mijlocirile Sfântului Ioan Botezătorul, a cărui pomenire o facem în această zi”.
Construcţia Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Dumbrăveni a fost începută în anul 1924 şi finalizată în 1947 (când a fost sfinţită de Mitropolitul Irineu Mihălcescu), lucrările fiind coordonate de părintele paroh Mihai Răţoi. Materialele folosite la construcţia bisericii - piatra şi cărămida - au provenit din pichetele de grăniceri demolate odată cu unirea din 1919 de la graniţa Bucovinei cu vechiul Regat, de la Burdujeni şi Vereşti. În prezent, Parohia Dumbrăveni II este păstorită de preotul paroh Ionuţ Agapi.