De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Salon de artă creștină la Museikon Alba Iulia
Muzeul icoanei și al cărții vechi Museikon din Alba Iulia găzduiește, în perioada 1-31 august, o nouă expoziție iconografică, intitulată generic „Salonul de Artă Creștină”, care reunește creațiile a 28 de iconari și pictori bisericești consacrați, din diferite generații.
Vernisajul expoziției a avut loc marți, 1 august, în prezența absolvenților și studenților secției de Artă sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cărora li s-au alăturat numeroși iubitori de artă bisericească din Alba Iulia și împrejurimi.
Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și Ana Dumitran, muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi Museikon, au adresat cuvinte de apreciere tuturor iconarilor și pictorilor ale căror lucrări au fost vernisate. Invitat special în cadrul deschiderii evenimentului a fost pr. prof. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a subliniat activitatea artistică deosebită pe care studenții secției de Artă sacră o desfășoară la Alba Iulia, sub coordonarea cadrelor didactice, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Pr. lect. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, a apreciat maniera în care Muzeul icoanei din orașul Marii Uniri sprijină și promovează arta bisericească și religioasă.
Curatorul expoziției este lect. dr. Cătălin Băluț, cadru didactic la secția de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și președinte al Asociației culturale „BASM” din Arad.
Adresându-se celor prezenți, lect. dr. Cătălin Băluţ a prezentat evoluția pe care Salonul de Artă Creștină a înregistrat-o într-un interval scurt de timp. Manifestarea cultural-religioasă, desfășurată în 2022 și 2023 la Arad, respectiv Râmnicu Vâlcea, se bucură de o amploare deosebită în mediul artistic și eclezial, datorită numărului impresionant de artiști expozanți din București, Arad, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia care au pus bazele expozițiilor de artă sacră în întreaga țară.
Expoziția intitulată „Salonul de Artă Creștină” este organizată de Asociația culturală „BASM”, în colaborare cu Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Uniunea Artiștilor Plastici din România.