Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
„Salvatorul bisericilor condamnate”
La Muzeul Național de Istorie a României a avut loc ieri, 31 august 2016, lansarea DVD-ului „Salvatorul bisericilor condamnate”, un documentar realizat de TRINITAS TV despre locașurile salvate prin metoda inginerului dr. Eugeniu Iordăchescu de translare a monumentelor istorice. La eveniment au fost aduse mărturii despre perioada comunistă și condițiile în care s-a putut realiza această remarcabilă lucrare de salvare a patrimoniului național.
În deschiderea evenimentului lansării DVD-ului „Salvatorul bisericilor condamnate”, Ciprian Olinici, directorul TRINITAS TV, a spus că apariția editorială prezintă un episod foarte dramatic din istoria noastră, care nu trebuie uitat. „Demersul acesta are scopul de a recupera un adevăr istoric care trebuie cunoscut de generațiile actuale, dar în același timp exprimă și dorința de a pune în lumină oameni valoroși. DVD-ul pornește de la fapte pentru a ajunge la un om care nu a salvat doar ziduri și construcții, ci o filă de istorie”, a spus Ciprian Olinici. În continuare, istoricul Georgeta Filitti a spus că lucrarea inginerului Eugeniu Iordăchescu de a salva unele biserici care trebuiau demolate este un act de rezistență anticomunistă. „Dictatura comunistă în ultimii ei ani de viață a cunoscut un dramatism puternic pe care noi l-am trăit din plin, și cei mai tineri sunt impresionați astăzi de ce am trăit noi atunci. Dictatura aceea a știut punctele cele mai sensibile ale sufletelui omului și acolo a lovit în mod perfid”, a arătat istoricul.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului, a spus că fără locașuri de rugăciune un popor este sărăcit din punct de vedere spiritual. „În perioada pe care o prezintă acest DVD, și despre care vorbim, către finalul unei epoci de încercare pentru istoria țării și a Bisericii Ortodoxe Române, s-au salvat câteva biserici din Capitală, monumente istorice, care dacă ar fi dispărut ne-ar fi lăsat mult mai săraci”, a spus Preasfinția Sa. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a dăruit ing. dr. Eugeniu Iordăchescu, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală pentru mireni.
În continuare, Eugeniu Iordăchescu a vorbit despre evenimentele istorice și împrejurările în care a putut aplica metoda de translare pentru salvare a unor biserici din Capitală. Această lucrare a inginerului și a întregii sale echipe s-a realizat în condiții deosebit de grele, de privațiuni, termene limită foarte scurte, uneori pe timp de iarnă grea. Mărturia sa ne arată că la baza acestui demers au stat un tact deosebit, inteligență și curaj ca propunerea de mutare să fie aprobată de Nicolae Ceaușecu.
În cadrul lansării au mai vorbit istoricul literar Daniel Cristea-Enache, istoricul Ionel Cândea, Alexandru Budișteanu, arhitect-șef al Capitalei în anii 1977-1983, preotul Daniel Benga, paroh la Biserica „Sfântul Ștefan”- Cuibul cu Barză.
DVD-ul „Salvatorul bisericilor condamnate”, realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, cu subtitrare în limba engleză, conține mărturii adunate de-a lungul timpului în producțiile sale despre cum a fost salvată o parte a patrimoniului din București în ultimii ani ai dictaturii ceaușiste. Astfel, publicul interesat are oportunitatea de a se familiariza cu un fragment important din istoria zbuciumată a ultimului deceniu al regimului comunist.
Documentarul „Salvatorul bisericilor condamnate” a fost prezentat în luna iulie la Veneția, Italia, în cadrul evenimentelor care marchează participarea României la cea de-a XV-a ediţie a Bienalei de Arhitectură care se desfășoară în orașul italian.