În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Șantierul Catedralei Naționale în ultima lună a sezonului rece
Lucrările desfășurate la edificarea și înfrumusețarea Catedralei Naționale din București, cel mai important lăcaș de cult al Bisericii Ortodoxe Române, au continuat și în timpul sezonului rece. Cu toate că, în perioada anterioară, anumite lucrări au fost sistate din pricina condițiilor meteorologice, s-au înregistrat progrese semnificative atât la exterior, cât și în interiorul impunătorului edificiu, unde cea mai semnificativă realizare o constituie debutul picturii în tehnica mozaic la bolta turlei principale.
Vremea neașteptat de plăcută de la începutul lunii februarie a adus un plus de entuziasm și motivație echipelor de muncitori și iconari care, ca întotdeauna, și-au dat silința pentru a se încadra în graficul planificat al lucrărilor. Acestea avansează în mod vizibil pe șantierul Catedralei Naționale, atât în exteriorul lăcașului, cât și la interior.
Despre cea mai recentă evoluție a eforturilor echipelor de lucru ne-a vorbit inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Administrației Patriarhale: „În prezent se lucrează la exterior la cupoletele și porticele care delimitează accesul principal în incinta ansamblului arhitectural. Se toarnă grinzile curbe și placa la porticul de pe latura de nord, între cotele +3,85 m și +5,95 m. Tot la exterior, dar la corpul Catedralei, se lucrează la ancadramentele din piatră ale ferestrelor de pe absida nord, respectiv la șarpanta din lemn a zonelor adiacente turlei clopotniței”.
Acesta a evidențiat și modul în care sosirea sezonului cald se va reflecta în definitivarea mai multor tipuri de lucrări: „Imediat ce condițiile meteo vor permite, adică în perioada primăverii, se va începe și aplicarea tencuielilor exterioare la fațada nord, ultima zonă din corpul Catedralei rămasă de tencuit. Finalizarea acestora va permite și demontarea schelelor de pe fațade, așa cum se prezintă situația acum, pe fațada sud. Tot în primăvară se va finaliza și placarea cu piatră a stâlpilor pridvorului est”.
Inginerul Petre Chiuță a prezentat și progresul din interiorul Catedralei: „La interior, lucrările principale sunt cele de tencuieli la turla mare și pictura în tehnica mozaic. La începutul acestei luni au fost demarate lucrările de pictură la bolta turlei principale. Această pictură a fost asamblată la sol, în incinta Catedralei, iar în perioada aceasta echipa de aplicatori ai picturii în tehnica mozaic a trecut la aplicarea ei pe bolta turlei. Totodată, în maximum două săptămâni, se vor finaliza și lucrările de pictură la absida sud. Tot la interior, se lucrează pe toate cotele infrastructurii și suprastructurii, la instalațiile de ventilație, desfumare, trasee de hidranți și trasee electrice. Se preconizează și montarea posturilor de transformare interioare care, în anul 2025, vor permite racordarea definitivă a Catedralei la rețeaua de curent electric”, a adăugat acesta.
Săptămâna trecută, echipa de pictori specialiști în tehnica mozaic, coordonată de pictorul Daniel Codrescu, a realizat prima simulare de premontaj a icoanei Mântuitorului Iisus Hristos „Pantocrator”, care a fost între timp transportată pe fragmente la cota +106 m unde, din această săptămână, au început lucrările de montare a acesteia pe bolta turlei mari, în cel mai înalt punct al lăcașului de închinare. Lucrul efectiv la această icoană a debutat în luna mai a anului 2023, iar realizarea sa în atelier a durat aproximativ șase luni.
„În urma fixării reperelor de încadrare, centrul icoanei «Pantocrator» s-a precizat a fi reprezentat de fragmentul care înfățișează mâna stângă a Mântuitorului ținând Sfânta Evanghelie. Dacă realizarea în mozaic a acestei icoane a presupus un proces bazat pe foarte multă atenție la detaliu, montarea în acest spațiu implică, de asemenea, o atenție aparte pentru detaliile de îmbinare ale fragmentelor ce compun icoana și un efort suplimentar, dat fiind faptul că se lucrează pe o suprafață al cărei plan este caracterizat de perpendicularitate, mult diferit față de procesul de montare a icoanei Maicii Domnului «Platytera» din absida centrală, unde se află Sfântul Altar. Lucrările de montaj vor continua cu elementele ce înconjoară icoana, respectiv cu montarea ancadramentului care ilustrează textul biblic din Psalmul 79, 15-16 și curcubeul, semnul legământului încheiat de Dumnezeu cu omul, după potop. Pentru realizarea icoanei «Pantocrator», au fost folosite 2.400 de kilograme de piese de mozaic, iar reprezentarea iconografică se va întinde pe o suprafață ce acoperă mai bine de 150 de metri pătrați. Se preconizează ca lucrările de montaj efectiv să fie finalizate până la finalul acestei săptămâni. Ulterior, în șantierul de mozaic este prevăzută aplicarea reprezentării celor nouă cete îngerești, ilustrate conform viziunii ierarhiei cerești a Sfântului Dionisie Areopagitul”, ne-a transmis pictorul Daniel Codrescu.
Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, aflați accesând platforma online pictamcatedrala.ro și selectând categoria „Contribuie” din meniul de navigare. Pentru mai multe informații despre întregul proiect, accesați site-ul catedrala-nationala.ro.