Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Săptămâna antiviolenţei, la final
Vineri a avut loc în sala de concerte a Colegiului Naţional de Artă "Ion Vidu" din Timişoara întâlnirea directorilor educativi din fiecare şcoală timişeană cu reprezentanţii instituţiilor implicate în proiectul de combatere a violenţei juvenile în şcoli, Casa Corpului Didactic (CCD) Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Timiş şi Arhiepiscopia Timişoarei.
Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat la acest eveniment pr. Zaharia Pereş, care a transmis tuturor celor prezenţi - elevi, profesori, părinţi şi reprezentanţi ai instituţiilor timişene - binecuvântarea şi felicitările Înalt Preasfinţitului Mitropolit pentru toate acţiunile desfăşurate în prevenirea violenţei în rândul elevilor. "Am încercat şi vom transmite periodic mesajul preoţilor şi profesorilor de religie din Eparhia Timişoarei de a insista asupra acestui subiect, al violenţei juvenile, atât în subiectele catehezelor duminicale, cât mai ales în viaţa lor la catedră, contribuind astfel la realizarea unei stări de iubire frăţească şi înţelegere reciprocă între elevi", a arătat pr. Zaharia Pereş. Evenimentul a debutat cu prezentarea a trei proiecte referitoare la combaterea şi prevenirea violenţei de orice fel în rândul elevilor, o importanţă deosebită pentru judeţul Timiş având-o proiectul aflat în curs de implementare "Poate fi violenţa controlată?", realizat de CCD Timiş, în parteneriat cu ISJ Timiş, Facultatea de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, care a fost prezentat de prof. Elena Samoilă, director la CCD Timiş. A urmat apoi susţinerea a trei piese de teatru de către elevii de la Grupul Şcolar Silvic Timişoara, Grupul Şcolar de Transporturi Auto Timişoara şi Liceul Teoretic "Jean Louis Calderon" din Timişoara. Tema acestor piese a avut în prim-plan prevenirea violenţei de orice natură, accentul fiind pus pe violenţa verbală şi psihică, care provoacă de cele mai multe ori suferinţe greu de vindecat şi mult mai mari decât cea de natură fizică. Totodată, a fost pus în evidenţă faptul că agresivitatea elevului şi comportamentul său ostil şi violent faţă de ceilalţi colegi ai săi sunt cauzate, în primul rând, de mediul familial, modelul pe care el îl urmează fiind cel al părinţilor. În finalul întâlnirii au fost înmânate diplome de onoare tuturor participanţilor, urmând ca ideile şi proiectele propuse spre implementare de instituţiile implicate în această acţiune de prevenire şi combatere a violenţei în şcoli să fie puse în aplicare şi să aducă roade. În perioada 14-18 februarie, fiecare şcoală din judeţul Timiş a organizat o serie de activităţi, întâlniri tematice şi discuţii cu elevii referitoare la violenţa de orice natură întâlnită în şcoală. În acest sens, elevii au prezentat referate şi au realizat panouri cu poze, desene, colaje şi scrieri, care îndeamnă la o bună înţelegere şi respect, atât faţă de colegi, cât şi faţă de profesori, şi care vor rămâne în instituţiile de învăţământ pe întreg parcursul anului şcolar.