În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Săptămâna Muzicii Clasice „Simfoniile Toamnei“, la Oradea
Harmonius Chamber Orchestra, din Osaka, va concerta gratuit la Oradea, în prima ediţie a Săptămânii Muzicii Clasice „Simfoniile Toamnei“, organizată de Filarmonica de stat orădeană, în perioada 16-22 septembrie, a declarat miercuri, directorul artistic al filarmonicii, Vasile Foica.
„Am iniţiat acest festival pentru a marca aniversarea celor 125 de ani de la susţinerea primului concert aşa-zis filarmonic în oraşul nostru, ce a avut loc în anul 1888, dar şi pentru a reliefa cei zece ani ai sălii de concerte în care funcţionăm, o mare bucurie pentru noi“, a precizat directorul artistic al Filarmonicii orădene, Vasile Foica, potrivit Agerpres.
Potrivit managerului general Todor Albert, Festivalul „Simfoniile Toamnei“, în echilibru cu „Festivalul Primăverii“, vine să diversifice oferta culturală a municipiului la început de stagiune, alături de Festivalul Internaţional de Teatru Scurt şi de alte manifestări cuprinse în amplul Festival „Toamna Orădeană“.
Concerte vor avea loc zilnic, într-un program foarte diversificat, de la Cvartetul de coarde Intermezzo al Filarmonicii (care va concerta în deschidere), un recital coral, până la ansambluri mari - Filarmonica din Oradea şi Filarmonica Kodaly, din Debreczen (Ungaria).
După şapte ani de activitate artistică benevolă, Cvartetul Intermezzo va interpreta, cu acest prilej, două piese din perioade diferite: singurul cvartet, autobiografic, compus de Smetana, şi în premieră Cvartetul nr. 2, de Kodaly, foarte rar interpretat.
Cei 15 oaspeţi japonezi din Orchestra de cameră Harmonius, prezenţi pentru prima dată în România prin bunăvoinţa maestrului Ciprian Marinescu, vor concerta iniţial, pe 15 septembrie, la Bucureşti, în cadrul Festivalului George Enescu. Ei vor ajunge luni la Oradea, iar marţi vor susţine un concert cu „Mica serenadă“ de Mozart, „Anotimpurile Japoniei“, un aranjament de Koichi Ariyama, „Concert pentru două viori şi orchestră în re minor“, de Bach, dar şi o piesă de G. Enescu, „Preludiu la unison din Suita I“.
Concertul inaugural al stagiunii de joi este inclus, pentru prima dată, în Festivalul „George Enescu“, secţiunea concerte în ţară, avându-l ca solist pe violonistul Zalai Antal, laureat al Festivalului Enescu în 2011.
Cvartetul Transylvanian Saxophone, alcătuit din prim-clarineşti ai orchestrelor filarmonice din Ardeal, va încânta publicul orădean vineri, iar ziua de sâmbătă va fi dedicată concertelor susţine de elevii Liceului de artă.
Festivalul „Simfoniile Toamnei“, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, se va încheia duminică cu concertul Filarmonicii „Kodaly“ din Debreczen, dirijor Somogyi-Toth Daniel.