În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoare de suflet în Eparhia Caransebeşului
Praznicul Sfântului Proroc Ilie a adus multă bucurie în sufletele credincioşilor din Episcopia Caransebeşului. Însemnătatea sărbătorii din acest an a fost sporită de prezenţa moaştelor Sfântului Ioan cel Milostiv, aduse de la Craiova, şi de prezenţa mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, care au răspuns invitaţiei Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, de a se ruga împreună lui Dumnezeu. Evenimentele au culminat cu Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de arhierei la Catedrala episcopală, care şi-a serbat cel de-al doilea hram.
Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai calendarului creştin, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, a fost sărbătorit şi anul acesta în locaşurile de cult din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului. Tradiţia orală consemnează chiar că înaintea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, credincioşii bănăţeni aveau evlavie la Sfântul Ilie şi îl considerau ocrotitor al Banatului. Astfel, mai multe biserici şi mănăstiri din zona de vest a României au fost închinate, de-a lungul anilor, acestui mare proroc. Dintre cele mai cunoscute sunt demne de menţionat Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor “ din Bocşa Vasiova, schiturile de pe cele două înălţimi montane ale Banatului, Muntele Mic şi Semenic, iar începând din anul 2010, şi noua Catedrală episcopală din Caransebeş, care, la slujba târnosirii, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cel de-al doilea hram la praznicul Sfântului Proroc Ilie.
Manifestările din anul acesta au debutat în seara de ajun, sâmbătă, 19 iulie, la mănăstirea de la Vasiova, cu întâmpinarea moaştelor Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, aduse spre închinare de o delegaţie a Arhiepiscopiei Craiovei. Apoi, s-a oficiat slujba Sfinţirii unei troiţe închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi Vecernia cu Litie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. La slujbă au participat numeroşi credincioşi veniţi din mai multe zone ale ţării, care au avut posibilitatea, pe tot parcursul nopţii, să se închine sfintelor moaşte, aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea mănăstirii. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a ţinut un cuvânt de învăţătură, legând râvna Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul de virtutea milosteniei, practicată intens de Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv. „Îl învaţă Dumnezeu şi pe Sfântul Ilie să fie milostiv, ca să vadă durerea; îl învaţă suferinţa. Oricât de multă râvnă am avea, durerea şi suferinţa trebuie să ne îndemne la milostivire, la iubire, la rugăciune unii pentru alţii. Sfântul Proroc Ilie este acela care se roagă pentru noi şi care va veni la sfârşitul veacurilor să înveţe pe cei de atunci despre adevăratul Dumnezeu“, a mai arătat înaltul ierarh.
În ziua praznicului, la Mănăstirea Vasiova a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi.
La Caransebeş, serbarea celui de-al doilea hram al noii catedrale a început cu o procesiune în care au fost purtate moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv, la care au participat ierarhi, preoţi, diaconi şi mulţime de credincioşi. În locaşul de cult s-a slujit Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, fiind prezenţi, însoţiţi de credincioşi, toţi preoţii parohiilor caransebeşene. În înălţătorul cuvânt de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a evocat personalitatea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, tâlcuind de asemenea Evanghelia Duminicii a 6-a după Rusalii. La final, chiriarhul caransebeşean a mulţumit oaspeţilor, care prin prezenţa lor au onorat hramul Catedralei episcopale. „Ne bucurăm că în acest an sărbătoarea Sfântului Ilie s-a ţinut în ziua Învierii, în zi de duminică şi că astfel au putut fi împreună cu noi mulţime mare de credincioşi de la toate bisericile din oraşul Caransebeş, dar şi din alte zone ale eparhiei, sosiţi să-l cinstească pe prorocul lui Dumnezeu, Ilie, să se închine cinstitelor moaşte ale Sfântului Ioan cel Milostiv, dar şi să-şi arate dragostea faţă de sfânta noastră Catedrală episcopală“, a adăugat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.
Ca în fiecare an, Sfântul Proroc Ilie a fost serbat festiv şi la cele două aşezăminte monahale de pe cele două înălţimi ale Banatului Montan, Muntele Mic şi Muntele Semenic. Preoţii şi credincioşii din satele de pe Valea Sebeşului au participat la Sfânta Liturghie de la schitul din staţiunea Muntele Mic, iar preoţii şi credincioşii reşiţeni s-au bucurat împreună de Sfânta Liturghie la schitul de pe Muntele Semenic. Au îmbrăcat straie de sărbătoare şi preoţii şi credincioşii din parohiile Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Oraviţa Română şi Doman din Protopopiatul Reşiţa, Bogâltin, Luncaviţa, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, precum şi cei din Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.