În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Sărbătoare dedicată satului românesc la Vadu Crișului
În Casa de cultură din Vadu Crişului, judeţul Bihor, a avut loc duminică, 13 octombrie 2019, un eveniment cultural-omagial dedicat satului românesc, preoților, învățătorilor și primarilor gospodari. Acesta a fost organizat de parohia ortodoxă, primăria, Colegiul Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO). Cu acest prilej a fost aniversată și Ziua internațională a femeii din mediul rural.
Evenimentul s-a desfăşurat după Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în biserica parohială. În deschidere, a avut loc vernisajul unei expoziții ce a inclus obiecte din ceramică albă, specifică zonei, icoane pictate pe sticlă de elevii din sat, sub îndrumarea profesorilor Adrian Bradea și Marius Șchiop, şi piese de port tradițional din zona Văii Crișului. În continuare, profesoara Maria Mălai a prezentat istoria comunei și a realizărilor din ultimii 30 de ani. Profesoara Florina Mititean-Vandici a vorbit despre misiunea dascălului și a preotului în satul românesc, iar Florin Mălai, directorul Colegiului Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului, a vorbit despre școala din localitate. Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului, a adus în atenția publicului problemele primarilor din prezent.
Distincții pentru dascăli și primari
În cadrul evenimentului, părintele paroh Sorin Mititean de la Parohia Vadu Crișului a oferit peste 100 de diplome de excelență tuturor dascălilor de la Colegiul Tehnic Nr. 1. Diplome au fost oferite și celor patru primari care au condus comuna în ultimii 50 de ani, dar și viceprimarilor și secretarilor primăriei. A urmat apoi un program artistic, susținut de Ansamblul „Moșuțu” de la colegiul tehnic, precum şi de teologul Alexandru Mihai Carțiș și Teodora Șandru. La final, a fost organizat un concurs al femeilor gospodine, „Coșul Toamnei”, câștigătoarele fiind premiate de Viorica Cherteș, președinte al AFOREO, iar participanții au fost invitați să guste și din preparatele culinare tradiționale gătite de către organizatori.