În ziua de prăznuire a Izvorului Tămădurii, mulţimi de pelerini au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe
Sărbătoare în comunitatea ortodoxă din Haşag, judeţul Sibiu
Duminica a treia din Postul Mare a adus binecuvântare arhierească în comunitatea de credincioşi din Hașag, judeţul Sibiu. Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Mina” din localitate.
Împreună cu ierarhul au liturghisit mai mulţi slujitori ai sfintelor altare, iar credincioşii din Haşag au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, informează Mitropolia Ardealului. În cadrul Sfintei Liturghii, profesorul Vasile Octavian Mihoc de la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveţia, a fost hirotonit diacon. Un cuvânt de învăţătură a fost rostit de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, prin care a subliniat necesitatea voinţei depline a credinciosului în urmarea căii de mântuire, aşa cum ne învaţă Evanghelia din această duminică a Postului Mare.
Cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat popasurile duhovniceşti pe care le facem în călătoria spirituală prin Postul Mare spre Sfintele Pătimiri, iar mai apoi spre praznicul Învierii Domnului, la mijlocul acestei călătorii aflându-se Duminica Sfintei Cruci.
„La jumătatea Postului Mare cinstim Sfânta Cruce şi vedem deja de acum că se apropie Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Există o comparaţie cu evenimente istorice. Când un împărat biruia într-o luptă şi se întorcea în cetatea sa, îşi trimitea înainte însemnele sale, drapelul de luptă, şi apoi sosea împăratul în cetate. Iată că astăzi în mijlocul bisericii se află Drapelul nostru de luptă spirituală, Sfânta Cruce. Ni l-a trimis Mântuitorul cu anticipare ca să ştim că se vor apropia Sfintele Pătimiri şi trebuie să încercăm şi noi să răspundem la chemarea pe care Mântuitorul ne-a făcut-o în Evanghelia de astăzi. În acelaşi timp, Sfinţii Părinţi ne spun că Sfânta Cruce este cinstită astăzi ca noul pom de viață dătător din mijlocul Raiului, sădit în mijlocul postului, pentru a ne aduce viață și din rodul căruia dacă mâncăm nu mai murim. Pomul din mijlocul raiului simbolizează Crucea pe care Se va răstigni Mântuitorul Hristos. Pomul acesta se aseamănă din punct de vedere spiritual unui copac cu foarte multe ramuri, sub umbra căruia noi putem să ne odihnim, la mijlocul perioadei de nevoinţe din Postul Mare”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit iconom pe pr. paroh Cristian Rișcă şi a oferit Ordinul cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” generalului de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Binefăcătorii lăcașului de cult au primit acte de cinstire.
A urmat sfinţirea capelei mortuare din parohie, construită recent cu sprijinul credincioşilor şi al autorităţilor locale.
În încheiere, a fost lansat volumul monografic „Personalități culturale născute în satul Hașag”, în care autorul, Dumitru Borțan, prezintă 15 biografii ale marilor oameni de cultură care au văzut lumina zilei în satul sibian.