Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare în oraşul de pe Bega
Primăria şi Consiliul Local Timişoara au organizat ieri, 3 august, o serie de acţiuni, cu prilejul aniversării a 92 de ani de la intrarea trupelor Armatei Române sub comanda generalului Economu în Timişoara şi instaurarea administraţiei româneşti în Banat.
Începând cu anul 1999, timişorenii sărbătoresc la această dată oficial "Ziua Timişoarei", prin diverse concerte, manifestări culturale, sportive sau festive. Evenimentele dedicate istoricei zile de 3 august au debutat la ora 10:00, la Primăria Timişoarei, unde consilierii locali şi conducerea oraşului s-au întâlnit în şedinţă extraordinară de plen. În cadrul întrunirii au fost decernate premii unor echipe de juniori, societăţilor Retim şi Aquatim şi unor instituţii de cultură reprezentative din municipiu. Totodată, consilierii municipali au dezbătut mai multe proiecte de impact pentru Timişoara, cum ar fi înfiinţarea unui centru social pentru persoanele fără adăpost, precum şi modernizarea transportului în comun, fluidizarea şi creşterea siguranţei în traficul rutier, prin investiţii în infrastructură. În cadrul aceleiaşi şedinţe au fost premiaţi şi câştigătorii concursului de fotografie "Timişoara mea", organizat de Primăria Timişoarei. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat la aceste acţiuni, ca delegat al Arhiepiscopiei Timişoarei, părintele Ionel Popescu, vicar-administrativ la Centrul eparhial. Programul a continuat de la ora 12:00, pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central, unde a avut loc ceremonia de dezvelire a patru busturi ale unor bănăţeni renumiţi. Este vorba despre Ioachim Miloia, erudit cărturar, Carol Telbisz, cel mai longeviv primar al Timişoarei, Romul Ladea, sculptor bănăţean, şi Iancu de Hunedoara, guvernator al Banatului şi Crişanei. Aleea Personalităţilor din Parcul Central a fost înfiinţată în urmă cu trei ani la iniţiativa municipalităţii timişorene şi este realizată cu un dublu scop: pe de-o parte pentru crearea unui spaţiu dedicat memoriei înaintaşilor, iar pe de altă parte, cu un scop educativ, fiind destinat generaţiilor tinere, care în acest mod plăcut pot învăţa mai multe lucruri despre istoria oraşului lor. În continuare, de la ora 13:00, a fost inaugurat Laboratorul de analize al Aquatim, care va testa de acum înainte calitatea apei din municipiu, iar de la ora 14:00 a avut loc inaugurarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, finalizat după o investiţie de aproape 4 milioane de lei. Ziua dedicată oraşului de pe Bega s-a încheiat cu un concert al Filarmonicii Banatul, având ca solişti pe artiştii Cătălina Costin, Doru Roman şi Cosmin Bălean, iar pe Radu Popa, ca dirijor.