La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoare în Parohia Budila, județul Brașov
Un sobor de preoți din Protopopiatul Prejmer-Săcele a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Budila, județul Brașov, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ghelasie de la Râmeț, ocrotitorul Protopopiatului Prejmer-Săcele, informează Mitropolia Ardealului.
Sfânta Liturghie, din 30 iunie, a fost precedată de slujba Acatistului Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Soborul slujitor a fost condus de protopopul de Prejmer-Săcele, Sorin Șerban, și format din mai mulți slujitori ai sfintelor altare, între care preotul paroh de la Budila, Daniel Săraru. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine la o copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” adusă de la Parohia Feldioara, județul Brașov.
După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii lăcașului de cult din Budila și pentru arhimandritul Ghelasie Țepeș, fostul stareţ al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara. A fost pomenit și preotul Traian Ciolan din Parohia Teliu-Sat, trecut recent la cele veșnice.
Manifestarea a continuat cu lansarea volumului „Martiri și mărturie creștină în temnițele comuniste din România”, teza de doctorat a preotului Dumitru Bogdan Bădiță de la Parohia Săcele-Satulung III, apărută anul acesta la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului.