Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sărbătoare în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani
Biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Focșani și-a cinstit marți, 30 noiembrie 2021, ocrotitorul. Cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul locului a explicat de ce Sfântul Apostol Andrei se bucură de o cinstire deosebită în țara noastră.
„Biserica Ortodoxă Română este o Biserică de origine apostolică, întemeiată de Hristos pe temelia Apostolilor, iar aceasta o datorăm Sfântului Apostol Andrei, Părintele creștinismului românesc, pe care îl sărbătorim astăzi. Ne bucurăm că suntem urmașii poporului geto-dac, care a auzit Evanghelia din gura unui ucenic al Mântuitorului, a Sfântului Andrei, cel întâi chemat la apostolie, Ocrotitorul României și al multor lăcașuri de cult, cum este și acesta în care vă aflați frățiile voastre, în calitate de mădulare vii, de membri ai Bisericii lui Hristos din ținutul Vrancei. Sfântul Apostol Andrei se roagă înaintea Mântuitorului Iisus Hristos pentru cei care îl cinstesc pe el și, prin cinstirea lui, Îi aduc adorare lui Dumnezeu Cel adevărat. Mare bucurie trăiesc românii astăzi, pentru că, de câțiva ani, ziua de 30 noiembrie a fost declarată oficial, prin lege, sărbătoare bisericească națională. Este o coincidență binecuvântată și fericită ca ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei să fie imediat urmată de Ziua Națională a României - 1 Decembrie, când îi pomenim, la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe speciale, pe toți eroii neamului și pe cei care s-au ostenit și chiar și-au dat viața pentru împlinirea unui ideal nutrit de veacuri de poporul român, acela al realizării unității naționale”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare, trecuți la cele veșnice.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.