Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare în parohiile Baia şi Cuptoare
În Duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Parohiei Baia, iar Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Înălţarea Domnului“ din Parohia Cuptoare, Protopopiatul Băile Herculane.
Duminica a 18-a după Rusalii a fost o zi de sărbătoare pentru credincioşii Parohiei Baia, Protopopiatul Lipova. Prin strădania preotului paroh Raul Adrian Moţ şi cu sprijinul enoriaşilor şi al altor oameni inimoşi, biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ s-a înnoit, urmare a unor ample lucrări de reparaţie capitală, exterioare şi interioare. Pe lângă lucrările de reparaţii s-a construit în curtea bisericii o clopotniţă în care au fost mutate clopotele bisericii şi s-a înveşmântat iconostasul cu pictură nouă, de către pictorul Gurmai Ştefan.
În dimineaţa zilei, protopopul Lipovei, Crinel Onea, împreună cu un sobor de preoţi alături de numeroşi credincioşi şi de copii îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care după cuvântul de bun venit a mulţumit pentru invitaţia făcută şi pentru primirea călduroasă. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a târnosit biserica, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de conf. dr. Mircea Buta.
La momentul cuvenit, Înaltpreasfinţitul Timotei a ţinut cuvântul de învăţătură cu titlul „Minune şi misiune“, plecând de la pericopa pescuirii minunate (Lc. 5) şi tâlcuind, în sensul că aceia care poartă numele Mântuitorului, potrivit simbolismului peştelui, sunt adunaţi din marea vieţii, prin învăţătura creştină, în corabie, simbol al Bisericii.
În acest cadru, târnosirea bisericilor este prilej de înnoire a lucrării misionare ortodoxe, a mai amintit Înaltpreasfinţia Sa.
Toţi credincioşii prezenţi au avut nespusa bucurie de a intra în Sfântul Altar, închinându-se şi sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.
Chiriarhul a hirotesit întru sachelar pe preotul paroh, care în încheiere a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească şi pentru faptul că a descins în parohia păstorită pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite. Ziua de sărbătoare la biserica din Baia s-a încheiat cu o agapă creştinească la Căminul cultural din localitate, precum şi cu un frumos spectacol de muzică populară.
Parohia Cuptoare, în haine de sărbătoare
În Duminica a 18-a după Rusalii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Cuptoare, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Înălţarea Domnului“, iar mai apoi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
Potrivit tradiţiei populare, chiriarhul a fost întâmpinat la hotarul satului cu flori, pâine şi sare de către copii şi tineri înveşmântaţi în straie populare. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Nicolae Iliescu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş, precum şi toţi cei care s-au implicat în buna desfăşurare a vieţii bisericeşti au primit din partea Preasfinţitului Lucian acte de cinstire. La slujbă au participat autorităţi judeţene şi locale, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, foarte mulţi împărtăşindu-se la momentul potrivit cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Lucian a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, la finalul cuvântului, ierarhul şi-a exprimat sentimentele de bucurie prilejuite de slujirea arhierească din Parohia Cuptoare: „Ne-am bucurat să vedem din nou foarte mulţi copii, tineri şi credincioşi care ne-au întâmpinat de dimineaţă şi care au participat activ la Sfânta Liturghie. Totodată, am observat că foarte mulţi fii şi fiice ai acestui sat au venit, în prima duminică de toamnă, la sărbătoarea acestei parohii, la sărbătoarea bisericii lor, ca împreună cu noi să participe la înnoirea acestei biserici, ca împreună cu noi să participe la Sfânta Liturghie. Bunul Dumnezeu să răsplătească jertfa tuturor celor care astăzi au fost trup şi suflet alături de noi şi de Biserica lui Hristos din această parohie“.
În sat a existat o biserică veche de lemn amintită în secolul al XVIII-lea. Biserica actuală cu hramul „Înălţarea Domnului“ a fost zidită în anii 1812-1825. Este construită în stil baroc, din piatră, este acoperită cu ţiglă, are bolta semicilindrică din cărămidă şi iconostasul de zid. Reparaţii capitale au fost efectuate în anii 1866, 1936 şi 1980. Biserica a fost pictată în anul 1826 de către un pictor necunoscut, în anul 1938 Petru Drăgilă renovând pictura. Pictura actuală, în frescă, a fost realizată de către Maria Tudor în 1994-1995.