Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare în Ţara Făgăraşului
Sute de tineri din localităţile Ţării Făgăraşului au participat vineri, 7 ianuarie, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala din Făgăraş de un sobor de preoţi şi diaconi condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. După slujbă, au avut loc un concert de colinde, parada cetelor, reprezentaţii artistice, iar la final au fost înmânate diplomele pentru participare.
Catedrala în construcţie din oraşul Făgăraş, judeţul Braşov, de sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram al lăcaşului de cult, a fost locul unde s-au întâlnit credincioşii din întregul oraş, dar şi din împrejurimi, preoţi de la parohiile din Ţara Făgăraşului, tineri veniţi cu cetele de feciori pentru a-şi face cunoscute obiceiurile, autorităţi locale şi centrale. Sfânta Liturghie a fost oficiată în catedrală de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de IPS Mitropolit Laurenţiu, alături de PS Daniil, Episcopul Daciei Felix. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Lie a fost hirotonit preot pe seama Bisericii "Sf. Ioan Evanghelistul" de la Liceul Teologic "Sf. Constantin Brâncoveanu" din Făgăraş. Răspunsurile la strană au fost date de corul catedralei, condus de prof. Gheorghe Malene de la liceul amintit. Au fost prezenţi la Sfânta Liturghie parlamentari, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov, primarii din Făgăraş şi satele reprezentate de cetele de feciori. În cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, PS Episcop Daniil a vorbit credincioşilor despre Sfântul Ioan Botezătorul, despre rolul său în istoria mântuirii şi despre semnificaţiile şi legăturile Botezului în Iordan cu alte evenimente din planul divin al mântuirii neamului omenesc. "Aceste tradiţii se păstrează cu sfinţenie" La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu s-a adresat cetelor de feciori prezente în lăcaşul de cult, a subliniat importanţa unor astfel de manifestări şi a mulţumit organizatorilor. "Este o bucurie mare pentru noi să păstrăm tradiţiile sfinte legate de sărbătorile noastre şi mai ales să binecuvântăm o colaborare între Biserică şi comunităţile locale reprezentate de primăriile locale, în aşa fel încât aceste valori extraordinare ale neamului românesc să fie transmise mai departe. În Ţara Făgăraşului, ca şi-n alte părţi ale ţinuturilor noastre, cum ar fi Mărginimea Sibiului, aceste tradiţii se păstrează cu sfinţenie, de aceea Biserica şi comunitatea locală au datoria de a se îngriji şi de a sprijini aceste manifestări, care sunt semnul dăinuirii noastre pe aceste locuri", a spus IPS Laurenţiu. A urmat apoi prezentarea celor 42 de cete de feciori şi colindul fiecăreia, lăcaşul de cult răsunând de glasurile tinerilor înveşmântaţi în costume populare specifice. Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului, eveniment ajuns la a V-a ediţie şi organizat de Primăria şi Protopopiatul din Făgăraş, a continuat afară, cu parada cetelor prin centrul istoric şi cu înmânarea diplomelor pe o scenă amenajată în faţa catedralei din oraş. Primarul oraşului Făgăraş, Constantin Sorin Mănduc, a mulţumit tuturor participanţilor şi celor care au făcut posibilă organizarea festivalului. Nu au lipsit momentele artistice şi prezentarea unor obiceiuri locale, iar primarii, preoţii şi vătafii care au condus cetele au urcat pe scenă pentru a primi felicitările cuvenite.