În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Sărbătoare la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este prilej de bucurie duhovnicească pentru pelerinii care vin în fiecare an, în număr mare, să aducă sfântului prinos de cinstire la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Protopopiatul Sector 3 Capitală, locaș unde se păstrează mâna sa cea dreaptă. În zi de hram, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou a început în dimineața zilei de vineri, 4 decembrie, când racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae a fost dusă la capela Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, unde a fost săvârșită slujba Acatistului sfântului. Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru a purtat apoi cinstitele odoare prin saloanele spitalului, pentru a-i mângâia pe copiii greu încercați de flagelul cancerului. În cea de-a doua parte a zilei, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost scoasă în procesiune în jurul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou și așezată spre închinare credincioșilor sub un baldachin în pridvorul așezământului brâncovenesc.
Duminică, 6 decembrie, în ziua pomenirii sfântului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte părintele Florin Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală; părintele Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei; părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou, și alți clerici apropiați ai parohiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfiția Sa a tâlcuit cele două pericope rânduite a se citi din Evanghelia Sfântului Luca, prima a duminicii (tămăduirea femeii gârbove), iar cea de-a doua închinată prăznuirii sfântului. Despre Sfântul Ierarh Nicolae, PS Varlaam Ploieșteanul a spus că „viața lui enumeră o mulțime mare de minuni și mai ales de fapte bune. El întotdeauna a dorit ca faptele lui să fie făcute cu multă discreție, să rămână ascunse, însă Dumnezeu le-a vădit, pentru a arăta creștinilor un păstor care cu adevărat își închină întreaga energie și întreaga viață și avere slujirii celor încredințați păstoririi lui”. De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că „este o mare binecuvântare faptul că în această biserică de la Kilometrul Zero din București se păstrează acest fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, primit de către Mihai Viteazul, domnitorul Țării Românești, mare cruciat, mare apărător al creștinătății. Sunt convins că cei care vin aici în pelerinaj să se roage simt blândețea, simt ajutorul și simt mijlocirea sfântului înaintea Preasfintei Treimi”. Întrucât sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae deschide perioada pregătirii noastre pentru întâmpinarea praznicului Nașterii Domnului, Dumnezeu, prin Evanghelia Sa, în Biserică, „ne cere ca mai ales în această perioadă să arătăm și noi dărnicie și solidaritate cu cei lipsiți, cu cei singuri, cu cei bolnavi, cu cei aflați în diferite forme de suferință, pentru că Sfântul Ierarh Nicolae ne învață, prin pilda vieții sale, să facem acest lucru și ne arată care sunt binefacerile facerii de bine”.
La final, părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care l-a delegat la sărbătoarea hramului Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Totodată, a anunțat credincioșii parohiei că, în perioada 8-13 decembrie 2015, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae va fi dusă, cu binecuvântarea Patriarhului României, în procesiune la Roman, județul Neamț, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Pelerinii care au așteptat la rând pentru a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și oamenii nevoiași din parohie au primit pachete cu alimente, pregătite prin strădania consiliului parohial.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul academic „Divina Armonie”, care la momentul chinonicului a interpretat un scurt concert de colinde, sub bagheta dirijorului prof. Marius Firca.