Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la catedrala din Roman
Preoţi şi credincioşi din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, dar şi din eparhiile învecinate au participat joi, 1 mai, în Catedrala arhiepiscopală din Roman la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul. Cu acest prilej, ierarhul de la Roman a serbat 14 ani de arhierie.
O mare de flori a învăluit Catedrala arhiepiscopală din Roman în prima zi a lunii mai. Preoţi şi credincioşi au oferit prinosul de recunoştinţă Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la împlinirea a 14 ani de arhierie. În cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu acest prilej, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Eduard Vasile Cosma, doctorand şi profesor de Dogmatică în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec“, şi întru preot pe arhidiaconul Adrian Ciobanu, consilier economic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Darul din dar oferit de Preasfinţia Sa şi dragostea faţă de Biserică şi valorile acesteia au fost reliefate şi în cuvântul de învăţătură rostit de pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, prezent alături de alte distinse personalităţi bisericeşti la festinul duhovnicesc din străvechea catedrală muşatină. În cuvântul de învăţătură rostit, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan s-a referit la Învierea lui Hristos Fiul lui Dumnezeu şi învierea noastră, la arătările de după Înviere ale Domnului şi înzestrarea cu har a apostolilor pentru ca aceştia să poată vesti adevărul Învierii în toată lumea. Tot în cuvântul său, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan a vorbit despre misiunea profetică a lui Ieremia prorocul, cinstit în această zi, şi despre semnificaţia multiplă a zilei de 1 mai pentru Eparhia Romanului şi Bacăului, despre puterea cuvântului lui Dumnezeu şi importanţa Sfintei Împărtăşanii în viaţa creştinului în contextul Anului Euharistic. De asemenea, a evidenţiat rolul binefăcător al Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei Romanului şi Bacăului, şi mai ales a omagiat împlinirea a 14 ani de arhierie de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, reliefând complexa şi fructuoasa activitate pe care Preasfinţia Sa a îndeplinit-o în tot acest timp. Bucuria şi emoţia prezenţei la acest eveniment au fost împărtăşite şi de pr. Ioan Gherasimescu, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, care a mulţumit ierarhului în numele preoţilor şi angajaţilor Centrului eparhial de la Roman pentru impresionanta activitate derulată în această arhiepiscopie în plan administrativ, pastoral-misionar, filantropic şi cultural. „Orice activitate a noastră din Biserică nu o facem în nume personal, în mod egoist, ci în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Nimic nu ne aparţine în Biserică, deoarece suntem ai lui Dumnezeu, în El viem şi în El activăm, întru puterea Duhului Sfânt. Activitatea noastră este rodul manifestării lui Dumnezeu, a puterii Lui creatoare, ziditoare, sfinţitoare în lumea aceasta. Deci nu noi, ci Hristos trebuie să transpară în activitatea noastră“, a spus în cuvântul său PS Ioachim Băcăuanul, care a mulţumit tuturor celor care au ţinut să-i fie alături la acest popas aniversar.