În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoare la două așezăminte monahale din județul Timiș
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a săvârșit sâmbătă, 20 iulie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Izvorul Miron” din satul Românești, comuna timișeană Tomești, care și-a sărbătorit hramul închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
La Sfânta Liturghie săvârșită sâmbătă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan la Altarul de vară al așezământului din satul Românești au participat preoți din localitățile vecine, monahi și monahii din țară, oficialități locale și numeroși credincioși. Ziua de sărbătoare a marcat și împlinirea a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfinției Sale, ne-a transmis pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre credința Sfântului Proroc Ilie: „Câtă credință, câtă putere în rugăciune a avut acest om. A cerut foc din cer și Dumnezeu a trimis foc. A cerut făină și untdelemn pentru văduva din Sarepta și acestea nu s-au terminat din vasele lor. A cerut ploaie și după trei ani și șase luni de secetă Dumnezeu a înrourat din nou pământul. A cerut viață pentru fiul văduvei și Dumnezeu a dat viață. Și cât de mult l-a iubit Dumnezeu pe Ilie. Pe muntele Tabor, Domnul Iisus Hristos nu a adus vreun înger sau arhanghel din cer, ci i-a adus pe Moise și pe Ilie, doi oameni care au împlinit voia Sa pe pământ”.
În aceeași zi, Mănăstirea Dobrești și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, au făcut parte protos. Matei Buliga, starețul așezământului monahal, și arhim. Clement Vântu, starețul Mănăstirii Săraca, județul Timiș.
Mănăstirea Dobrești, situată în comuna Bara, a fost înființată la data de 9 iulie 2003, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De la sfințirea locului și așezarea pietrei de temelie în anul 2005, lucrările de construcție au avansat semnificativ, în prezent pictura bisericii fiind finalizată în proporție de 90%. Acum se derulează lucrările la instalațiile sanitare și electrice din corpul de chilii, ne-a transmis pr. Marius Mircia.