La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Sărbătoare la două biserici ialomițene închinate Bunei Vestiri
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sâmbătă, 25 martie, la Mănăstirea Chiroiu, județul Ialomița, care și-a serbat hramul. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți, despre sărbătoarea Bunei Vestiri, de mesajul adus de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret: „Bucură-te, ceea ce ești plină de dar, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei!” (Luca 1, 38), fiind începutul lucrării de mântuire a neamului omenesc.
Vineri, 24 martie, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a participat la recepția lucrărilor de restaurare efectuate la biserica din lemn „Buna Vestire” din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro. La recepționarea lucrărilor au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților județene din Ialomița.
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Poiana (comuna Ciulnița), strămutată la Slobozia în spațiul adiacent Muzeului Național al Agriculturii, a fost ctitorită de familia Târcă, pe o moșie moșnenească, la 1746-1748 (sau 1737), este înscrisă pe Lista monumentelor istorice la poziția IL-II-m-A-14075 și este, probabil, cel mai reprezentativ monument din Ialomița, deținând și cea mai veche inscripție funerară din județ (datată 1737). Icoanele pictate pe lemn și ușile împărătești datează tot din secolul al 18-lea.
Restaurarea bisericii din lemn „Buna Vestire” din Slobozia s-a realizat cu ajutorul unui proiect cu finanțare europeană, inițiat de Consiliul Județean Ialomița.