Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, Cluj
În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, vineri, 1 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul de vară, în prezența a numeroși pelerini. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ”, în care a arătat ca în societatea actuală sunt asaltate zidurile spirituale, subliniind că soluția stă în educarea tinerei generații, în spiritul valorilor creștine.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Chiriac Bărăian, pe seama Mănăstirii Florești. Din anul 2015 până în prezent, acesta este redactor și realizator de emisiuni la Radio Renașterea.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor din cadrul mănăstirii. La chinonic, un grup de credincioase din Parohia Salva, județul Bistrița-Năsăud, au interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” este situat în comuna Florești, județul Cluj, fiind ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan, a familiei Beldea și a credincioșilor din Floreşti. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994.
Complexul monahal cuprinde biserica de zid, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, altarul de vară, corpul de chilii, trapeza și alte anexe. În prezent, curtea mănăstirii se află într-un proces de modernizare și înfrumusețare.
La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, stareţă fiind stavrofora Teodora Câmpan, iar duhovnici protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.