De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoare la Mănăstirea Salva, judeţul Bistriţa‑Năsăud
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Salva, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de zid a așezământului monahal.
La Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța Izvorului Tămăduitor al Maicii Domnului. De asemenea, ierarhul a evidențiat motivele teologice pentru care este preacinstită Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Kyrios” din Brașov, dirijat de Ioan Ion. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca și corul bisericii din Salva au interpretat mai multe pricesne pascale. La finalul slujbei, ierarhul a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți.
Mănăstirea de la Salva a fost înființată în 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din zonă. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, la data de 10 mai 1994, Mitropolitul Bartolomeu a pus piatra de temelie pentru ridicarea altei biserici, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, care a fost sfinţită în anul 2013 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în frunte cu un sobor de ierarhi.
Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Aşadar, așezământul monahal are trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” şi „Sfinţii Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.”
În prezent, obștea mănăstirii este formată din 20 de maici, stareță fiind stavrofora Emanuela Moisa, iar duhovnici arhimandritul Dimitrie Irimia și protosinghelul Mihail Nagy.