„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoare la mănăstirile clujene de la Nicula şi Mărişel
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Nicula, sâmbătă, la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Duminică, ierarhul a slujit la Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, Cluj.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a îndemnat miile de pelerini veniți la hramul Mănăstirii Nicula să o roage întotdeauna pe Maica Domnului să intervină la Mântuitorul pentru a-i tămădui de boală și de toate necazurile. Ierarhul a arătat că Maica Domnului oferă ajutorul ei tuturor celor care i-l cer, prin Domnul Hristos, aşa cum a făcut şi la nunta din Cana Galileei.
„Hristos rămâne singurul Doctor, Maica Domnului şi sfinţii sunt intermediari, în numele Său. De-a lungul celor două mii de ani de creştinism s-a constatat cât de eficiente sunt rugăciunile Maicii Domnului către Fiul său şi câte minuni de vindecare s-au făcut în locurile închinate ei şi prin intermediul icoanelor ei făcătoare de minuni, inclusiv prin cea de la Nicula”, a arătat ierarhul.
Dintre toate terapeuticile creștine, rugăciunea este cea mai la îndemână, iar pelerinajul la mănăstire are şi acest rol, a mai spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, subliniind că intervențiile Maicii Domnului în timpuri dificile sunt multe, și „ele ne dau curaj și nouă să apelăm la ajutorul ei cu toate necazurile noastre. De data aceasta ne rugăm pentru lumea întreagă cuprinsă de epidemia de COVID-19”.
Câteva mii de pelerini din toată țara au asistat sâmbătă dimineața, 15 august, la Sfânta Liturghie care a fost săvârşită la Altarul de vară din curtea mănăstirii. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Sofronie, viețuitor al Mănăstirii Nicula. Răspunsurile au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu.
Hram la Mărişel, Cluj
În Duminica a 10-a după Rusalii, la praznicul Sfinților Martiri Brâncoveni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, cu ocazia hramului, şi a binecuvântat noul Altar de vară.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Să imităm credința Sfinților Martiri Brâncoveni”, evidențiind că Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache au avut o credință puternică și mărturisitoare. De asemenea, a amintit că, în acest an, Parlamentul României a declarat ziua de 16 august ca „Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Florin Dorin Plosca. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Paisie de la Neamţ”, dirijat de protopsaltul Bogdan Marin.
La Mănăstirea „Crucea Iancului”, singura din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, se află un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, ca dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București.