De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoare la Parohia „Sfântul Ioan”-Piață
Vineri, 24 iunie, în ziua prăznuirii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la biserica Parohiei „Sfântul Ioan”-Piață, Protoieria Sector 3 Capitală, a slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. „Importanța deosebită a sărbătorii acesteia, cât și a persoanei Sfântului Ioan Botezătorul o arată însăși icoana Deisis, care Îl reprezintă pe Mântuitorul Judecător în centru, de-a dreapta pe Maica Domnului, și de-a stânga pe Sfântul Ioan Botezătorul, aducându-ne aminte de cuvintele Mântuitorului, atât de clare, care definesc personalitatea Înaintemergătorului Său: «Între cei născuţi din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan» (Luca 7, 28)”, a spus Preasfinția Sa.
Predica Sfântului Ioan avea cuvinte puține, dar aspre și directe, care vizau pe toți deopotrivă. „Vorbea despre pocăință, îi îndemna pe oamenii care aveau mai multe haine să dea și celor ce nu aveau, îi îndemna pe cei care aveau bucate să facă la fel, vameșilor le-a spus să se mulțumească cu rânduiala lor, iar soldaților le-a spus să se mulțumească doar cu solda lor. Tot el a spus că securea stă la rădăcina pomului, iar pomul care nu face roadă se taie, se aruncă în foc și arde, făcând referire la suferința celor păcătoși în veșnicie. Cu această predică a adunat mulți oameni, acolo la Iordan, unde veneau să-i asculte cuvintele și să se boteze. Însă el spunea: «Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc» (Matei 3, 11). Tot din mare smerenie și dragoste față de Mântuitorul a spus: «Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez» (Ioan 3, 30)”, a mai spus PS Timotei Prahoveanul.
Când Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan în apa Iordanului „Stăpânul s-a plecat sub mâna slugii. Atunci Ioan a fost martorul cerurilor deschise, a auzit glasul Părintelui, l-a botezat pe Fiul în apele Iordanului, iar Duhul Sfânt Îi stătea deasupra în chip de porumbel. Această taină care i s-a îngăduit lui Ioan s-a întâmplat datorită smereniei și fidelității lui față de Mântuitorul. Acest duh al smereniei și al iubirii nu se mai întâlnește astăzi. El a fost cu adevărat prietenul Mirelui, după cum spun cântările Bisericii. El a fost cel care a pregătit calea, a fost înaintemergător și botezător, și s-a învrednicit de aceasta pentru că Mântuitorul Însuși a spus despre el că între cei născuţi din femeie nimeni nu este mai mare”, a explicat Preasfinția Sa.
Sfântul Ioan este zugrăvit în icoana Înfricoșătoarei Judecăți împreună cu Maica Domnului, de o parte și de alta a Mântuitorului, pe care L-a slujit cu adevărat. „El reprezintă modelul de curaj într-o lume în care foarte mulți nu mai au curaj, chiar slujitori ai Bisericii creștine. El a avut curaj până la capăt, fidelitate față de cuvântul Domnului și smerenie față de Cel pe Care-L slujea. Acum toți vor să fie cei dintâi, iar cei care au misiunea lor să stea undeva la urmă. Exemplul lui Ioan Botezătorul este pilduitor: «Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez» (Ioan 3, 30)”, a conchis Preasfințitul Timotei Prahoveanul.
În cadrul Sfintei Liturghii arhierești a avut loc și hirotonia întru preot a tânărului diacon Daniel Novac pe seama Parohiei Pantelimon II, Protoieria Ilfov Sud.