Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Sărbătoare la Poiana Mare şi Bobaiţa - Mehedinţi
Credincioşii din Mitropolia Olteniei au avut parte în această perioadă de mai multe activităţi şi evenimente pastorale, liturgice sau catehetice. Între acestea amintim întâlnirea preoţilor din Centrul parohial „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ al Parohiei Blejani - Scundu, judeţul Vâlcea.
Luni, 10 iunie, la Centrul parohial „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ al Parohiei Blejani din comuna Scundu, judeţul Vâlcea, a avut loc întâlnirea cu preoţii care desfăşoară activităţi de parteneriat cu Fundaţia „World Vision“ România - Biroul Zonal Vâlcea. Evenimentul a avut ca scop prezentarea proiectelor derulate în perioada ianuarie - mai 2013 la parohii, activităţi pentru copii şi tineri, „Hristos împărtăşit copiilor“, „Alege şcoala!“, proiectele desfăşurate în parteneriat pentru perioada sărbătorii Învierii Domnului, activităţi pentru adulţi, proiectul „Calea mântuirii“, activităţi de implicare socială/voluntariat, parteneriate locale cu alte parohii/şcoală/Grupul de Iniţiativă/asociaţii comunitare/Administraţia locală/ONG-uri.
În cadrul întâlnirii au fost dezbătute şi o serie de proiecte ce se vor desfăşura pe perioada vacanţei de vară: sesiunea de încheiere a proiectului „Alege şcoala!“ în Arhiepiscopia Râmnicului, în luna iulie, schimburi de experienţă cu parohii din alte eparhii care derulează activităţi catehetice, luna iulie, organizarea taberei pentru copiii implicaţi în activităţi catehetice, după modelul taberelor din „Alege şcoala!“ în luna august.
La întâlnire au participat Constantin Ionaşcu, reprezentantul Fundaţiei World Vision - Biroul Zonal Vâlcea, pr. Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea parohială, şi preoţi din parohiile Blejani, Troianu, Goruneşti, Urşi-Popeşti, Mihăeşti, Ciorăşti, Frânceşti.
Conferinţă despre suferinţă
La finele săptămânii trecute, actorul şi regizorul Dan Puric a susţinut, la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, conferinţa pe tema „Despre suferinţă“. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, din iniţiativa preotului capelan Tinel Dudău. La conferinţă au fost prezente câteva sute de persoane, cadre medicale, pacienţi, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, invitat alături de cunoscutul actor, Virginia Dianu, managerul unităţii medicale, împreună cu ceilalţi directori, preoţi din judeţul Dolj şi nu numai, pr. Cornel Pîrvu, protopop al Protoieriei Băileşti, arhim. Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
„În clipa în care te-a cuprins suferinţa, vezi altceva. Suferinţa e biologie, nu ţine cont de nimic. Suferinţa n-are sens. Tu îi dai sens şi o faci scară spre Dumnezeu, prin credinţă. Suferinţa te deschide, te face să vezi altfel, este ca actul de îndrăgostire. Sfinţii Apostoli au descoperit cunoaşterea prin durere. «Suferă şi pătimeşte, şi-ai s-auzi iarba cum creşte», este un vers popular cules de Mihai Eminescu“, a spus Dan Puric în conferinţă.
Biserica de la Bobaiţa resfinţită
Credincioşii parohiei mehedinţene Bobaiţa au avut parte de o aleasă bucurie duhovnicească, prilejuită de resfinţirea bisericii satului, în cea de a VI-a duminică de după Învierea Domnului. Sfântul lăcaş a fost sfinţit pentru prima dată în urmă cu 102 ani de episcopul Ghenadie al Râmnicului. În ultimii ani, pr. paroh Lucian Colibăşanu a iniţiat şi coordonat ample lucrări de restaurare a sfântului lăcaş, încununarea acestor osteneli făcându-se duminică, 9 iunie, prin slujba de resfinţire săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Pentru strădania depusă în înfrumuseţarea sfântului lăcaş, principalii donatori au primit din partea PS Părinte hrisoave de recunoştinţă, iar preotul paroh a fost cinstit cu distincţia bisericească de iconom. La eveniment au fost prezenţi preoţi din parohiile învecinate şi din Drobeta-Turnu Severin. O prezenţă aparte a fost pr. Dumitru Iliescu, fost preot la Bobaiţa în urmă cu aproape 30 de ani. Sfinţia sa le-a vorbit celor prezenţi despre cei 23 de preoţi care au slujit în Parohia Bobaiţa şi a ţinut să evidenţieze eforturile făcute de slujitorii sfintelor altare ca bisericile să fie îngrijite şi restaurate.
Biserica din Bobaiţa s-a zidit între anii 1900 şi 1911 şi a fost pictată între anii 1971 şi 1972, prin contribuţia credincioşilor şi însemnatul concurs moral şi material al prof. univ. Dumitru Drăghicescu şi al soţiei sale, Vasilica. A fost sfinţită de către episcopul Ghenadie Georgescu în data de 20 iunie 1911. Din cauza degradărilor suferite de-a lungul timpului, între anii 2011 şi 2013, s-au efectuat următoarele lucrări: s-a vopsit acoperişul, s-a realizat o nouă tencuială exterioară, s-a montat la intrare o uşă de stejar, s-a schimbat tâmplăria, s-a restaurat pictura, s-a construit un nou gard la stradă, s-a restaurat pictura din interior şi exterior şi s-a achiziţionat un nou clopot. Toate aceste lucrări s-au realizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Malovăţ, dimpreună cu enoriaşii Parohiei Bobaiţa.