Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la vechea biserică a Sfântului Spiridon
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, şi-a serbat hramul şi Biserica „Sfântul Spiridon“-Vechi din Bucureşti. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica de la Piaţa Naţiunile Unite de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Cu prilejul hramului, credincioşii au avut bucuria de a cinsti o părticică din moaştele sfântului, aflată în patrimoniul locaşului. Racla cu cinstitul odor a fost scoasă în procesiune joi seara, când a fost oficiată şi slujba Privegherii, iar credincioşii s-au închinat sfântului ocrotitor. Vineri, sfintele odoare au fost aşezate în vecinătatea bisericii, într-un loc special amenajat spre a fi cinstite şi de credincioşii care au participat la Liturghia arhierească săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul. Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie au făcut parte părintele Ion Vartan Armaşi, protoiereul Protopopiatului Sector 4 Capitală, părintele Ioan Iordache, parohul Bisericii „Sfântul Spiridon“-Vechi, precum şi alţi preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ieronim a vorbit despre ocrotitorul acestei biserici. „Sfinţii sunt o dovadă că Duhul Sfânt lucrează în Biserică şi în viaţa oamenilor fapte minunate, credinţă puternică şi dreaptă“, a spus Preasfinţia Sa. Ierarhul a vorbit şi despre mărturisirea dreptei credinţe pe care Sfântul Spiridon a făcut-o prin cuvânt şi faptă la Sinodul I Ecumenic: „Acolo erau mulţi teologi, mulţi ierarhi care aveau studii deosebite, care cunoşteau revelaţia, cultul Bisericii, toate învăţăturile frumoase şi duhovniceşti, dar şi filosofia antică. Cunoşteau tot ceea ce înţelepciunea avea mai înalt şi mai important. Sfântul Spiridon, ierarhul lui Dumnezeu, care avea în trup urmele persecuţiei împăraţilor păgâni, a mărturisit prin cuvânt şi faptă pentru stabilirea dreptei credinţe, pentru că se iscase din cetatea Alexandriei, prin sofisme şi păreri filozofice, învăţătura că Fiul este prima creatură a Tatălui, şi nu egal cu Tatăl. Luând cuvântul la Sinod, sfântul a mărturisit egalitatea Fiului cu Tatăl şi statura lui de Dumnezeu adevărat şi a făcut o minune care să arate că Dumnezeu este Unul după Fiinţă şi întreit în Persoane. A luat o cărămidă şi, prin rugăciune, aceasta s-a desfăcut în cele trei elemente constitutive: pământ, foc şi apă“, a explicat Preasfinţia Sa. Pentru credincioşii prezenţi la hramul bisericii s-au pregătit peste 400 de pachete alimentare.
Biserica „Sfântul Spiridon“-Vechi a fost demolată în 1987 de autorităţile comuniste, iar după Revoluţia din 1989 a fost refăcută pe locul iniţial. Slujba de sfinţire a fost săvârşită în anul 1996 de patriarhii Ignatie al IV-lea al Antiohiei şi Teoctist al României. În vecinătatea bisericii, funcţionează astăzi Centrul socio-medical „Sfântul Spiridon“-Vechi.