Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Sărbătoare luminoasă la Mănăstirea Lainici
Mănăstirea Lainici din județul Gorj și-a prăznuit hramul luni, 6 august, de Schimbarea la Față a Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. La finalul slujbei, mai multe biserici au primit fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.
Sărbătoarea Mănăstirii Lainici a început în ajun, cu săvârșirea slujbei Privegherii în biserica așezământului monahal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de prof. Victor Șapcă.
În zi de praznic, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. La finalul Sfintei Liturghii, au fost dăruite părticele din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici pentru paraclisul din Limours al Centrului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, pentru Paraclisul episcopal pentru tineret „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slatina, pentru Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula, Ungaria, și pentru Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Veronica” din Coventry, Marea Britanie.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre sărbătoarea Schimbării la Față, așezată ca un popas duhovnicesc în timpul urcușului lăuntric prin pocăință în Postul Adormirii Maicii Domnului. „Mântuitorul Hristos Se schimbă la Față nu pentru a arăta că El este mai presus de lume, ci pentru a scoate în evidență dumnezeirea Sa și felul cum vom străluci și noi dacă vom urma poruncile Lui și vom face fapte bune ca să ajungem să strălucim de lumină în Împărăția cerurilor. Pe de o parte, privind din punct de vedere omenesc, Schimbarea la Față întărește credința Sfinților Apostoli că El este Fiul lui Dumnezeu, că El este Cel mărturisit de Tatăl Ceresc, că El este cuprins de norul dumnezeiesc, că această îmbrăcare a Domnului în haina omenească este pentru a ne cuprinde în dragostea și în sfințenia Sa. Prin această strălucire și pătrundere a dumnezeiescului în omenesc, Mântuitorul Hristos ne face să beneficiem de darurile dumnezeiești și să ne aflăm întru slavă dumnezeiască, să primim ce este sfânt și binecuvântat. Mântuitorul Hristos S-a rugat, înainte de răstignirea Sa, ca în slava pe care El o are de la Tatăl mai înainte de-a fi lumea să fie și ucenicii Săi și toți cei care vor crede în El. Apoi, Schimbarea la Față are în vedere această făgăduință a lui Dumnezeu ca noi să ne ridicăm de la ființe omenești, slabe și neputincioase, la oameni dumnezeiești”, a rostit în cuvântul de învățătură Mitropolitul Olteniei.