La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sărbătoare luminoasă la Mănăstirea Lainici din Gorj
Mănăstirea gorjeană Lainici și-a sărbătorit marți, 7 mai, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Irodion, care a fost starețul acestei vetre isihaste în perioada 1854-1900. După Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu un sobor de ierarhi, s-au desfășurat și lucrările Sinodului Mitropoliei Olteniei, care au avut ca temă principală pregătirea evenimentelor dedicate canonizării mai multor sfinți cuvioși din această zonă.
Sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici, recunoscut pentru vindecările de boli, suferințe și alte necazuri, a început de luni seară, 6 mai, cu slujba Privegherii la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, ne-a transmis pr. Teodor Marcu.
A doua zi, credincioșii olteni și pelerinii veniți din țară au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și de lumina cea necreată: „Prin învierea din morți, trupul Mântuitorului Se arată întru totul strălucit și pătruns de harul dumnezeiesc, încât firea umană a Domnului este una cu dumnezeirea, păstrând totuși caracteristicile firii umane. Această lumină poate fi văzută și de noi oamenii. Ni s-a dat și nouă această împărtășire, această posibilitate să-L vedem pe Dumnezeu în slavă încă din această lume. Prin înviere am primit lumina împărtășită de Dumnezeu prin Sfintele Taine. Această lumină se dezvoltă în interiorul sfinților cu fiecare nevoință în parte. Lumina pe care au văzut-o femeile mironosițe la mormânt este cu adevărat tezaurul sau bogăția pe care Biserica noastră Ortodoxă o are, din care lumină și slavă dumnezeiască se împărtășesc cei credincioși prin Taina Botezului, cei care se străduiesc permanent au această lumină în mintea, sufletul și inima lor”.
În continuare, ierarhul a vorbit despre viața aleasă a Sfântului Cuvios Irodion, starețul Mănăstirii Lainici, și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-l cinstească și să-l cheme mereu în rugăciuni.
La momentul rânduit al slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Dănuț Gabriel Chircu, pe seama Parohiei Viișoara, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj.
La final, mai multe parohii din mitropolie au primit câte un fragment din moaștele sfântului prăznuit, precum și câte o raclă de lemn din partea Mănăstirii Lainici: Parohia Craiovița 2, Parohia Albeni, Parohia Filiași 3, Parohia Moțăței, Parohia Bircii și Parohia Bucovăț.
În a doua parte a zilei, tot la Mănăstirea Lainici s-au desfășurat și lucrările Sinodului Mitropoliei Olteniei, care a cuprins pe ordinea de zi analizarea pregătirii evenimentelor dedicate canonizării sfinților cuvioși din Oltenia: Cuviosul Visarion Toia de la Lainici, Cuviosul Gherasim Iscu de la Tismana și Cuviosul Ioan, întâiul stareț al Mănăstirii Hurezi.
Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în data de 3 mai a fiecărui an, fiind recunoscut pentru vindecările de boli, suferințe și alte necazuri. Întrucât anul acesta ziua sa de prăznuire a fost în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujba sa a fost săvârșită în a treia zi de Paști.