De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoare luminoasă la Mănăstirea Radu Vodă din București
În ziua cinstirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dimpreună cu toate netrupeștile puteri, vineri, 8 noiembrie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor și pelerinilor Mănăstirii Radu Vodă din București. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul manifestărilor liturgice prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ocrotitorul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, în ziua precedentă pomenirii lui, 8 noiembrie, numeroși credincioși au pășit cu evlavie în curtea vetrei monahale, pentru a primi binecuvântarea sfântului taumaturg și pentru a se împărtăși din frumusețea Sfintei Liturghii săvârșite la Altarul de vară al mănăstirii de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de clerici slujitori ai obștii mănăstirești.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii a sărbătorii, Preasfinția Sa a vorbit despre cinstirea deosebită de care se bucură sfinții îngeri, în special Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil în Biserica Ortodoxă Română.
„Sfinții îngeri sunt cinstiți în Biserica Ortodoxă Română mai mult decât în alte locuri din întreaga lume, deși majoritatea creștinilor înțeleg rolul îngerilor. Privind în istoria celor încercați, mai ales a celor din Transilvania, am văzut cât de multe biserici sunt puse sub ocrotirea Sfinților Arhangheli. Lor le‑au cerut ajutorul. În Țara Românească, chiar și în Moldova, domină alți sfinți ocrotitori. Numele de Mihail și Gavriil în trecut erau mult mai răspândite decât acum, în vremea noastră, când unii sunt preocupați de altfel de nume, cele mai multe străine de tradiția și de istoria Bisericii și a pământului românesc. (…) Biserica Ortodoxă mărturisește că slujește împreună cu îngerii. După multele mărturii care vin din primele veacuri până la noi, avem această credință, această nădejde, că slujim împreună cu îngerii. Mărturisim acest lucru la fiecare Liturghie, la fiecare Vohod, adică în partea de început, când ieșim cu Sfânta Evanghelie. Atunci preotul rostește în taină o rugăciune, spunând, între altele, «Fă ca împreună cu intrarea noastră să fie și intrarea sfinților îngeri, care slujesc împreună cu noi și împreună slăvesc bunătatea Ta». Credem că îngerii nu ne vor părăsi și, mai ales, nu vor părăsi Liturghia prin care poporul credincios aduce laudă neîncetată lui Dumnezeu, așa cum fac și ei”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfinția Sa a amintit faptul că în această zi, în urmă cu 104 ani, trecea în veșnicie unul dintre cei mai cunoscuți sfinți tămăduitori, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, care binecuvântează prin sfintele sale moaște și Mănăstirea Radu Vodă.
„În această zi de 8 noiembrie, Dumnezeu l‑a chemat la Sine pe un minunat ierarh de la începutul veacului al 20‑lea. El trăise ultimii ani ai vieții la o mănăstire aflată nu prea departe de Atena. Este vorba despre Sfântul Nectarie. El s‑a mutat la Domnul în dimineața acestei zile în urmă cu 104 ani, în anul 1920. Când l‑a trecut în rândul sfinților, în anul 1961, după ce un număr de ani înainte se umblase la mormântul lui întrucât se făceau foarte multe minuni, Biserica a hotărât ca pomenirea să fie așezată a doua zi pentru că, încă din secolul al 5‑lea fusese statornicit ca această zi de 8 noiembrie să fie închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și celorlalți dimpreună cu ei din soborul îngeresc. Deci, Sfântul Nectarie, părăsit de oameni și disprețuit de cei mai mulți dintre ei, n‑a fost părăsit de înger și mai ales de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care l‑au luat către Împărăția lui Dumnezeu, chiar în dimineața zilei pomenirii lor”, a spus Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.