În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoare mare la Catedrala episcopală din Huşi
Catedrala episcopală din Huşi şi-a serbat sâmbătă, 29 iunie 2013, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor. Cu acest prilej, a fost adusă racla cu moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi, de la Mănăstirea Brazi din judeţul Vrancea.
Credincioşii din mai multe părţi ale Moldovei au participat sâmbătă, 29 iunie, la hramul Catedralei episcopale din Huşi. Cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi de dimineaţă la Reşedinţa episcopală de un sobor de preoţi şi diaconi. După ce s-au închinat la moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi şi le cele ale Sfintei Muceniţe Chiriachi, IPS Ciprian şi PS Corneliu s-au îndreptat spre scena special amenajată lângă Catedrala episcopală pentru a sluji Sfânta Liturghie. Peste 1.000 de credincioşi au participat la slujbă. Oamenii au venit să se roage împreună la hramul ctitoriei ştefaniene din Huşi, dar şi pentru a se închina la moaştele Sfinţilor Teodosie de la Brazi şi Chiriachi. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Catedralei episcopale din Huşi. Din soborul preoţilor şi diaconilor au făcut parte consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţi protopopi, stareţi şi duhovnici de la mănăstirile eparhiei.
Moarte martirică în aceeaşi zi
Spre finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Părinte Ciprian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pomeniţi de Biserica noastră în fiecare an pe 29 iunie. „Sfântul Petru, frate cu Sfântul Andrei, s-a născut în cetatea Betsaida, undeva pe ţărmul Galileei. Petru şi Andrei fost mai întâi apostoli ai Sfântului Ioan Botezătorul. După ce Sfântul Ioan Botezătorul L-a arătat pe Mântuitorul spunând: «Acesta este mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatele lumii», Petru şi Andrei, alături de alţi ucenici, au început să-L urmeze pe Mântuitorul Hristos şi să devină ucenici ai Lui. În momentul în care Domnul Hristos i-a chemat să devină pescari de oameni, Mântuitorul a săvârşit o minune înaintea lor. Dacă toată noaptea se trudiseră să prindă peşte, la porunca Domnului Hristos, care apăruse pe ţărmul mării, Sfântul Petru avea să mâne mai la adânc şi să arunce mreaja. Atunci Mântuitorul a făcut minunea înmulţirii peştilor, adică a prinderii unui număr mare de peşti, astfel încât mreaja era gata să se rupă. Petru, dându-şi seama că cel din faţa lui era un om minunat, a îngenunchiat şi a spus: «Doamne, ieşi de la mine, că sunt un om păcătos». Hristos a spus: «Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni». Atunci a fost prima întâlnire a Sfântului Petru cu Mântuitorul Hristos, pe care avea să-L urmeze toată viaţa. Sfântul Apostol Petru ne-a lăsat două epistole, iar Sfântul Pavel 14 epistole. Ei sunt pomeniţi pe 29 iunie pentru că amândoi au primit moarte martirică la Roma pe vremea împăratului Nero“, a amintit Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
„Sfinţii ne încurajează şi ne îndeamnă să ne ridicăm“
IPS Ciprian a expus câteva repere din viaţa Sfântului Teodosie de la Brazi, ale cărui sfinte moaşte au fost aduse spre închinare la Huşi pe 28 iunie. „Ziua de astăzi (n.r. sâmbătă, 29 iunie) este o sărbătoare mare, întrucât această Catedrală episcopală îşi cinsteşte ocrotitorii. Cu prilejul acestei mari sărbători, a binecuvântat Dumnezeu să aducem în mijlocul dumneavoastră spre închinare moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi. Acest sfânt ierarh mucenic, asemenea Sfinţilor Petru şi Pavel, L-a mărturisit pe Hristos cu preţul vieţii sale. Să ne rugăm cu credinţă tare şi cu nădejde în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, pentru că sfinţii mijlocesc pentru noi înaintea tronului ceresc. Sfinţii ne încurajează şi ne îndeamnă să ne ridicăm. Ştim că Biserica ne-a pus la îndemână atâtea mijloace duhovniceşti, astfel că, prin credinţă în Hristos, trebuie să ne purtăm şi să ne asumăm crucea, aşa cum a fost dată de Dumnezeu“, a mai adăugat IPS Arhiepiscop Ciprian, care l-a felicitat apoi pe Preasfinţitul Corneliu pentru fumoasa organizare a manifestărilor dedicate hramului Catedralei episcopale din Huşi, precum şi pentru realizările din ultimii patru ani de arhipăstorire în calitate de Episcop al Huşilor. Preasfinţitul Corneliu a expus câteva date despre Catedrala episcopală din Huşi, apoi a mulţumit Înalt Preasfinţitului Ciprian pentru că a slujit Sfânta Liturghie la Huşi, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Sâmbătă seara a avut loc, după slujba Vecerniei unită cu Litia, o procesiune pe străzile din Huşi cu moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi şi cu moaştele Sfintei Muceniţe Chiriachi.