„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoare românească la Budapesta
Credincioşii ortodocşi români din Budapesta, unde funcţionează o parohie românească, dar şi un aşezământ monahal românesc, aşezate sub ocrotirea duhovnicească a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, au avut bucuria de a participa duminică, 13 iulie, la Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Din soborul de slujitori au făcut parte pr. paroh Marius Maghiaru, protopop de Budapesta, pr. protos. David Pop, superiorul Aşezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“ şi al Centrului Cultural „Sfântul Vasile cel Mare“ din Budapesta, şi arhidiac. Claudiu, de la Catedrala episcopală din Gyula, după cum precizează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost date de către vieţuitoarele aşezământului monahal, iar la slujbă au mai participat şi oficialităţi din cadrul comunităţii româneşti: Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, şi Gabriela Elekeş, preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Românce din capitala Ungariei.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan le-a vorbit credincioşilor despre modelul de familie, de slujire a lui Dumnezeu şi de tărie în rugăciune, pe care îl reprezintă drepţii Zaharia şi Elisabeta, părinţii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care au dobândit copil la bătrâneţile lor, ca rod al îndelungatelor lor rugăciuni, arătându-se şi prin aceasta puterea lui Dumnezeu care biru-ieşte hotarele firii, şi le-a tâlcuit, de asemenea, pericopa evanghelică duminicală despre vindeca-rea celor doi îndrăciţi din ţinutul Gadarenilor. La final a vorbit şi despre icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“, de la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, care a fost prăznuită în ziua precedentă. În semn de binecuvântare, la final, ierarhul le-a împărţit credincioşilor iconiţe cu chipul acestei icoane făcătoare de minuni şi nefăcute de mână. Toţi participanţii la această sărbătoare au fost invitaţi mai apoi şi la o agapă frăţească, oferită acestora din partea Parohiei Ortodoxe Române din Budapesta.