„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală
Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost celebrat cu mult fast liturgic la Catedrala Patriarhală din București. După ce în ajun au fost săvârșite Vecernia unită cu Litia și slujba Privegherii, în cadrul căreia s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, în ziua de sărbătorire a praznicului, luni, 15 august, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori.
După citirea pasajului evanghelic al sărbătorii (Luca 10, 38-42; 11, 27-28), Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre specificul acestei sărbători închinate Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.
„Dintre toate sărbătorile închinate Maicii Domnului, Adormirea Preacinstitei și Preacuratei Născătoare de Dumnezeu este întâmpinată cu foarte multă evlavie. Anunțată mai înainte de un post care durează două săptămâni, sărbătoarea este plină de bucurie, în mod paradoxal am spune, întrucât zilele care ne amintesc de moartea cuiva sunt zile triste. Aceasta, însă, este plină de bucurie, întrucât Maica Domnului întru Adormire lumea nu a părăsit-o. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este întâmpinată de foarte mulți credincioși printr-un post special, dar și printr-o căutare deosebită a unor lăcașuri care o au drept protectoare. Așa vom înțelege călătoria unor credincioși din Transilvania, dar și din alte locuri, care parcurg distanțe apreciabile pe jos. Astfel, întâmpinăm cu deosebite cântări și rugăciuni sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”, a subliniat Preasfinția Sa.
Totodată, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a arătat faptul că mutarea din această lume a Născătoarei de Dumnezeu este o taină, în fața căreia nici Părinții Bisericii nu au folosit prea multe cuvinte de tâlcuire: „Din cântările slujbei sărbătorii și, în special, ale Prohodului, înțelegem pe deplin că ceea ce s-a întâmplat la Ghetsimani a fost o taină. Părinții Bisericii, care îndată după hotărârea învățăturii despre Maica Domnului au scris despre ea, înconjoară într-o mare tăcere și cinstire acest praznic al Adormirii Maicii Domnului. Cu alte cuvinte, «noi nu zdrobim corola de minuni a lumii», noi nu încercăm să pătrundem tainele cele profunde, care rămân ascunse oamenilor”.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, iar cântările liturgice au fost interpretate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.