În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe malul Lacului Techirghiol
▲ Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Techirghiol, judeţul Constanţa, şi-a serbat ieri hramul ▲ La Sfânta Liturghie a fost prezent Patriarhul Bisericii noastre, PF Părinte Daniel ▲ Preafericirea Sa a menţionat că Patriarhia Română a propus Parlamentului României ca Adormirea Maicii Domnului să devină sărbătoare legală ▲ Ieri, părintele Arsenie Papacioc a împlinit 94 de ani ▲
Slujba din ziua hramului Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol a fost oficiată ieri de un sobor de preoţi condus de pr. Viorel Pasmangiu, paroh la Biserica „Sfântul Ilie” - Techirghiol, iar răspunsurile de la strană au fost date de Corul „Sfântul Ap. Andrei” al Mănăstirii Dervent.
Maica proin-stareţă, stavrofora Semfora Gafton (fosta stareţă a Mănăstirii Techirghiol), alături de monahia Lucia Roşu, actuala stareţă, împreună cu obştea mănăstirii, înconjurate de câteva sute de credincioşi, au asistat la slujba Sfântei Liturghii, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În mulţimea adunată la marea sărbătoare, din loc în loc, s-au aflat grupuri formate din cadrele medicale care îngrijesc de sănătatea trupească a celor care vin la tratament. Aceştia, conduşi de doctorul Vlad Moraru, ajută bolnavii să se întoarcă acasă mai sănătoşi trupeşte, iar părintele Arsenie Papacioc, le vindecă sufletul.
Propunere ca Adormirea Maicii Domnului să devină sărbătoare legală
După Sfânta Liturghie, PF Patriarh Daniel a urat părintelui Arsenie mulţi ani întru slujire, cu ocazia zilei de naştere, iar „Maica Domnului să îl ajute să fie în continuare un duhovnic bun pentru popor”. A amintit cu acest prilej că este şi hramul noului aşezământ, Centrul Cultural „Sfânta Maria” - Techirghiol, întemeiat anul acesta, în scopul promovării credinţei ortodoxe, a spiritualităţii şi a culturii româneşti, dar şi pentru tratarea bolilor în baza de tratament.
Referindu-se la importanţa sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Părintele Patriarh a spus că a „cerut Parlamentului României ca sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să se înscrie ca sărbătoare anuală legală, în care să nu mai muncescă nimeni, ci să meargă la biserică. N-am primit încă răspunsul, dar sperăm ca atunci când se vor întoarce parlamentarii, vor ţine seama de cererea Patriarhiei Române. Măcar una dintre cele nouă sărbători închinate Maicii Domnului, să fie recunoscută sărbătoare legală. Şi atunci noi ne putem numi şi mai mult «poporul lui Hristos», iar ţara noastră «grădina Maicii Domnului»”.
De asemenea, Părintele Patriarh a mulţumit celor care „în baza tradiţiei şi la apelul nostru, au cântat şi au citit Paraclisul Maicii Domnului. Ca să înţelegem cât mai bine cât de mult ne iubeşte şi ne ajută Maica Domnului. Noi o rugăm să ne ajute să ne păstrăm şi să ne întărim credinţa, să-L iubim pe Fiul ei, Sfânta Treime, toţi sfinţii şi Biserica, a cărei icoană este Fecioara Maria purtându-L pe Hristos în braţe şi-L arătându-L lumii”.
La final, toţi credincioşii prezenţi la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” au fost invitaţi la agapa creştină, organizată în trapeza lăcaşului monahal de la malul mării.
▲ Asistenţă medicală şi spirituală, la Mănăstirea Techirghiol
Mănăstirea „Sfânta Maria” din staţiunea Techirghiol, judeţul Constanţa, a fost înfiinţată în anul 1951 de către patriarhul Justinian. La 15 august, în acel an, a resfinţit bisericuţa de lemn transferată de la Castelul Pelişor din Sinaia, care a primit un nou hram închinat Adormirii Maicii Domnului.
Această mănăstire este cunoscută şi datorită părintelui Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai poporului român. Născut pe 15 august în urmă cu 94 de ani, părintele Arsenie se nevoieşte în mănăstirea de pe malul laculului Techirghiol, de 32 de ani.
Obştea mănăstirii este formată din 37 de călugăriţe. Aici se desfăşoară activităţi social-caritabile de asistenţă medicală şi spirituală, în vederea sprijinirii persoanelor aflate în dificultate din motive medicale şi sociale, servind şi ca bază de odihnă şi tratament pentru persoanele care au nevoie de efectele curative ale lacului Techirghiol.
În 2000, patriarhul Teoctist a binecuvântat locul unde s-a ridicat o frumoasă biserică de zid, cu acelaşi hram - „Adormirea Maicii Domnului”. Acum, construcţia a înaintat până la nivelul turlelor.