La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoarea Bisericii „Înălțarea Domnului” din Ploiești
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit joi, 17 mai, Sfânta Liturghie la Biserica „Înălțarea Domnului” din Ploiești cu ocazia hramului. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat că praznicul Înălțării Domnului prezintă scopul final al vieții omului, de a se înălța cu sufletul în Împărăția cerurilor. „Sărbătoarea Înălțării Domnului ne face să înțelegem că noi nu suntem făcuți pentru țărână, pentru mormânt, ci pentru cer. Nu ne-am născut pentru a muri, ci pentru a merge în Împărăția cerurilor dacă avem credință în Domnul Hristos, Cel înviat, și dacă facem ceea ce a poruncit El. De asemenea, acest praznic este o chemare în plan duhovnicesc să ne înălțăm de la cele pământești, trupești, de la cele de jos, la cele cerești, la cele înalte, la sfaturile și învățăturile Domnului, și ne îndeamnă, de asemenea, în plan omenesc, să fim recunoscători către cei care s-au jertfit în diferite perioade ale istoriei, apărând pământul și credința strămoșească”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu slujitorii au oficiat slujba Parastasului pentru eroii români, după care au avut loc depuneri de coroane la monumentul din curtea Bisericii „Înălțarea Domnului” din Ploiești, dedicat eroilor martiri prahoveni care au murit la Revoluția din 1989, precum și eroilor români din toate timpurile și toate locurile.