În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoarea Botezului Domnului în eparhii din Oltenia
Marele praznic al Bobotezei a fost cinstit săptămâna trecută de sute de credincioşi în Cetatea Băniei. Sfânta Liturghie și Sfințirea mare a apei au fost oficiate la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a arătat că această sărbătoare are o mulțime de semnificații duhovnicești, de o importanță covârșitoare pentru viața și mântuirea noastră: „Dacă Fiul lui Dumnezeu nu ar fi luat trupul nostru, noi nu am fi putut fi mântuiți, adică izbăviți din robia vrăjmașului, din moarte și din stricăciune. Botezul Mântuitorului Iisus Hristos arată că Fiul lui Dumnezeu este de o ființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. De aceea sărbătoarea se numește Epifanie”.
Potrivit tradiției, Mitropolitul Olteniei a sfințit apa după rânduiala din ziua Bobotezei, în afara Catedralei Mitropolitane din Craiova, binecuvântându-i pe credincioșii prezenți cu Agheasma
Mare.
Credincioşii severineni s-au rugat în 6 ianuarie la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. Aici, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie și Sfințirea mare a apei, apoi i-a binecuvântat pe cei prezenţi prin stropire cu Agheasmă Mare, care a fost mai apoi împărţită de preoţii şi diaconii slujitori. Cu acest prilej, ierarhul mehedinţenilor a vorbit despre importanţa teologică a acestui praznic, amintind totodată bogatele daruri duhovniceşti care izvorăsc din apa sfinţită la Bobotează.