„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoarea Botezului Domnului în Muntenia şi Dobrogea
Ieri, 6 ianuarie, în ziua sfințirii firii apelor, numeroşi credincioşi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat la slujbele săvârșite în biserici de mănăstire sau de parohie. În unele eparhii, din cauza ninsorilor şi a viscolului, nu a mai fost săvârşită slujba Aghesmei Mari pe malul Dunării și nici pe cel al Mării Negre.
La Târgovişte, numeroşi credincioşi dâmboviţeni au participat la slujba de la Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari.
Credincioşii constănţeni au participat la praznicul Botezului Domnului de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” din municipiu. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit în faţa Catedralei Arhiepiscopale slujba Sfinţirii celei mari a apei. Din cauză de ninsori şi viscol, procesiunea spre malul mării nu a mai fost organizată. Tradiţionala aruncare a celor 3 cruci în apa mării s-a desfăşurat în portul turistic Tomis.
La Curtea de Argeş, Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, în prezenţa a 3.000 de credincioşi. „Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, în Paraclisul Arhiepiscopal «Sfânta Muceniţă Filofteia», iar slujba Sfinţirii celei mari a apei a fost săvârşită afară, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi. La final, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat mai multe vase mari cu apă, pregătite atât pentru credincioşii prezenţi, cât şi pentru cei care au sosit de-a lungul zilei”, a precizat pr. Ciprian Necula, inspector mass-media al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Marele praznic al Botezului Domnului a adunat sute de credincioși la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” din Buzău, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ortodoxă mixtă «Neagu Ionescu» a Catedralei Arhiepiscopale. La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, a fost oficiată, în pridvorul catedralei, Sfinţirea cea mare a apei”, ne-a declarat Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
Anul acesta, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, Sfințirea cea mare a apei nu a mai fost oficiată, după tradiție, pe faleza Dunării. „La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei Mari, după care a rostit un cuvânt de învățătură, a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi. Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să fie solidari cu semenii lor aflați acum în viscol, înzăpeziți sau înfrigurați”, ne-a declarat pr. Gabriel Molocea, consilier media eparhial.
Anul acesta, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârșit slujbele din ziua sărbătorii Botezului Domnului la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia. În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, ca început al lucrării Sale mântuitoare în lume.
Preasfințitul Părinte Episcop Galaction al Alexandriei și Teleormanului a slujit în ziua Bobotezei la Catedrala Episcopală din Alexandria, binecuvântând pe clerici și credincioși și rostind un cuvânt de învățătură.
Tot ieri, în Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a Botezului Domnului Iisus. La final, potrivit tradiţiei, ierarhul a aruncat sfânta cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creştini prezenţi a ridicat-o din apă.
La Tulcea, slujba Sfinţirii celei mari a apei nu a mai fost săvârşită pe faleza Dunării. Slujbele sărbătorii de ieri au fost săvârşite în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Tulcea de către Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, ne-a informat pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii.