În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
„Sărbătoarea Crăciunului în lumea satului“
Credincioşii Parohiei "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir" din satul Pătrimea - Protoieria Urziceni, comuna Coşereni, judeţul Ialomiţa, au avut sâmbătă, 10 decembrie, bucuria de a a-i urmări pe cei aproape 150 de copii înscrişi la activităţile catehetice ale parohiei, în timpul unui program religios-artistic denumit "Sărbătoarea Crăciunului în lumea satului".
Importanţa Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului a fost arătată sătenilor cu ajutorul copiilor, care s-au întrecut în a prezenta tot felul de poezii, cântece şi tradiţii specifice poporului român în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Spectacolul, organizat cu sprijinul Fundaţiei World Vision România şi a unor voluntari cu suflet mare, face parte din proiectul "Tradiţii reînnoite în suflet de copil" şi a reunit copii de doar 4 anişori până la tineri de 15 ani. Ei au învăţat şi recitat părinţilor şi oaspeţilor poezii de Crăciun ale scriitorilor români şi au prezentat istoria şi importanţa diverselor tradiţii de iarnă, au explicat de unde vin colindele şi urările de Crăciun şi Anul Nou, de ce împodobim bradul, de unde vine Moş Crăciun şi care este originea mâncărurilor tradiţionale ale românilor. Nu a lipsit nici ceata de colindători îmbrăcaţi în costume populare, la care s-a adăugat un alt grup de tineri teologi şi preoţi veniţi din Bucureşti pentru a completa repertoriul copiilor. Cu sprijinul unor profesoare voluntare, copiii au adăugat colindelor tradiţionale şi câteva cântece de iarnă în limba engleză şi franceză. Tradiţii populare autentice Au urmat copiii care au pregătit o piesă de teatru prin care au reamintit credincioşilor istoria evenimentului Naşterii Mântuitorului. Pentru că, mai ales la sat, un element deosebit al obiceiurilor de Crăciun este costumul popular, copiii au adus în faţa oaspeţilor costume populare autentice aduse din trei regiuni ale ţării, pentru a le prezenta. Credincioşii au văzut cum arată şi din ce sunt formate costumele populare din ţinuturile Maramureşului, Olteniei şi Moldovei. Apoi, copiii şi oaspeţii au ieşit în curtea bisericii, unde cei mici au pregătit obiceiul tradiţional românesc al Caprei, după care a urmat, cum era firesc, Pluguşorul şi Sorcova, toate prezentate într-un mod cât mai autentic, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii datinilor strămoşeşti şi asupra pericolului pierderii lor din cauza influenţelor secularizării. La finalul programului, toţi copiii au primit daruri constând în fructe şi dulciuri. "Parohia noastră, în colaborare cu Fundaţia World Vision România şi Primăria Coşereni, desfăşoară o mulţime de activităţi cu cei mici, în cadrul programului "Hristos împărtăşit copiilor", care este în derulare deja de trei ani. Deşi avem aproape 150 de copii înscrişi, continuăm să primim solicitări din partea părinţilor care vor să implice tot mai mulţi tineri în activităţile noastre. Deşi este greu, cu ajutorul voluntarilor am reuşit să facem, pe lângă lecţiile catehetice obişnuite, cursuri de engleză, franceză, pictură şi nu numai. Astfel, ne bucurăm că putem veni în sprijinul copiilor, formându-i ca buni creştini şi români, pentru că ei sunt viitorul şi speranţa poporului nostru", ne-a declarat părintele Florin Ivan, parohul bisericii din satul Pătrimea.