Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Catedrala patriarhală
Sâmbătă, 2 februarie, în ziua praznicului împărătesc al Întâmpinării Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală din Bucureşti împreună cu Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre cele trei adevăruri mari pe care ni le arată Sfântul Evanghelist Luca în relatarea sa: „În primul rând, poporul ales aştepta de veacuri venirea lui Mesia şi această aşteptare se făcea în credinţă, cu speranţă şi cu multă răbdare. În al doilea rând, Evanghelia ne arată că Dreptul Simeon a profeţit despre Pruncul Iisus Care a fost adus la templu, că va fi ‹‹pus spre căderea şi ridicarea multora şi ca semn care va stârni multe împotriviri››, iar Maicii Domnului îi spune: ‹‹Prin sufletul tău va trece sabie pentru ca să se descopere gândurile din multe inimi››. Cu alte cuvinte, Dreptul Simeon face o profeţie despre taina Crucii lui Hristos, despre suferinţele Lui, dar şi despre suferinţa mamei Sale, Fecioara Maria, care va vedea cu ochii săi pe Fiul său răstignit şi omorât. În al treilea rând, Evanghelia ne arată că aşteptarea sau întâlnirea cu Dumnezeu se pregăteşte prin post şi prin rugăciune. Aceasta este învăţătura pe care ne-o dă cel mai bine Sfânta Proorociţă Ana. Ea reprezintă poporul dreptcredincios care stă aproape de Biserică şi petrece noaptea şi ziua în post şi rugăciune“. În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre Dreptul Simeon, cel numit în sinaxarul Bisericii noastre „Primitorul de Dumnezeu“, arătându-ne cum putem deveni şi noi, creştinii, „primitori de Dumnezeu“: „Această primire a lui Dumnezeu noi o trăim în fiecare participare la slujbele Bisericii, mai ales atunci când ne împărtăşim cu Sfintele Taine şi când împlinim poruncile lui Dumnezeu şi devenim oameni drepţi, temători şi iubitori de Dumnezeu“. Despre Proorociţa Ana, care stătea la templu şi se ruga noaptea şi ziua, Preafericirea Sa a arătat că este „o reprezentare a tuturor femeilor credincioase, rugătoare, postitoare, care în linişte, în tăcere, fac mult bine Bisericii prin rugăciune“.
La Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala patriarhală a participat şi un grup de peste 40 de tineri din Episcopia Europei de Nord, români, suedezi, danezi şi norvegieni convertiţi la Ortodoxie, întorşi din tabăra de iarnă organizată de Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ al Mănăstirii Caraiman-Buşteni, din judeţul Prahova. La finele slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a binecuvântat pe tinerii pelerini şi l-a felicitat pe PS Macarie pentru activitatea misionară: „Le dorim tuturor sănătate, bucurie, mult ajutor de la Dumnezeu şi îl felicităm pe Preasfinţitul Episcop Macarie pentru toată lucrarea misionară deosebită pe care o realizează acolo. A înfiinţat foarte multe parohii, a sfinţit locuri pentru biserici noi, are în construcţie biserici noi, a înfiinţat o revistă şi multe asociaţii. Tinereţea, elanul, zelul misionar ale tânărului episcop se văd în mulţimea activităţilor pe care le desfăşoară“. După slujbă, tinerii au fost primiţi în Reşedinţa patriarhală de Preafericitul Părinte Daniel, care le-a oferit daruri.