În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală
De sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. După citirea pericopei evanghelice, Preasfinţia Sa a spus că Fecioara Maria a fost rodul rugăciunilor fierbinţi către Dumnezeu ale părinţilor ei, Sfinţii Ioachim şi Ana. De asemenea, ierarhul a precizat că Sfinţii Ioachim şi Ana reprezintă un model pentru familia creştină, în care copiii trebuie crescuţi în spiritul credinţei şi în căldura harului Duhului Sfânt. „Praznicul de astăzi ne pune la inimă icoana Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Maicii Domnului, care şi-au dorit cu ardoare un copil în casa lor. Atunci când l-au primit, ca dar de la Dumnezeu, l-au întors lui Dumnezeu, închinând-o Templului din Ierusalim. La templu, Fecioara Maria a fost educată şi crescută în citirea Scripturilor, în rugăciune, în participarea la slujbele de la templu, în muncă şi ascultare. Această icoană a Sfinţilor Ioachim şi Ana trebuie să fie icoana fiecărei familii creştine din lumea aceasta, care trebuie să-şi dorească copii, să-i primească ca pe un semn al binecuvântării lui Dumnezeu şi să-i crească şi să-i formeze în preajma bisericii, în lumina învăţăturii Bisericii şi în căldura harului Duhului Sfânt prezent în Biserica lui Hristos”, a evidenţiat PS Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Referitor la educaţia pe care a primit-o Maica Domnului vreme de 12 ani la Templul din Ierusalim, Preasfinţia Sa a spus că aceasta „este un semn care ne aminteşte de cele 12 clase obligatorii în învăţământul nostru românesc, este un model de educaţie pentru vremurile noastre. Sigur că tinerii primesc astăzi informaţii foarte bogate din toate domeniile, dar fără o formare morală creştină, în lumina Evangheliei Împărăţiei cerurilor, adesea aceste informaţii sunt zadarnice”, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal. Din soborul care a slujit împreună cu Preasfinția Sa a făcut parte și părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Răspunsurile liturgice au fost cântate de Grupul psaltic „Tronos”, condus de părintele arhidiacon Mihail Bucă.