IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Sărbătoarea Învierii Domnului la românii ortodocşi din Ungaria
Credincioşii ortodocşi români din Ungaria au participat la slujba Învierii Domnului la bisericile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La Catedrala Episcopală din Gyula, slujba Învierii Domnului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La slujbă au participat reprezentanţi ai instituţiilor de stat româneşti, credincioşi români din Gyula, dar şi din România. „Dimineața, potrivit tradiției din zona Banatului, a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care catedrala s‑a umplut din nou de credincioși, din Gyula, sau turiști veniți din România, care s‑au bucurat, cu toții, de Învierea Domnului, acest mare praznic așteptat cu atâta bucurie de românii de pretutindeni. La final, ierarhul a citit Pastorala la Sfintele Paști din acest an, iar elevii de la Liceul Românesc «Nicolae Bălcescu» din Gyula, sub îndrumarea doamnei învățătoare Eva Sabău, au susținut o serbare cu versuri și cântări pascale, fiind răsplătiți cu dulciuri. Potrivit tradiției, toți cei prezenți au fost invitați la o recepție comună, în curtea episcopiei, unde Preasfințitul Părinte Siluan a ciocnit cu fiecare un ou roșu și au gustat cu toții din bunătățile culinare pregătite pentru acest moment. În aceeași zi, ierarhul și alți clerici slujitori au săvârșit, la fel ca și în anii precedenți, slujba Vecerniei cu citirea Evangheliei în mai multe limbi, numită «A Doua Înviere», în biserica romano‑catolică din Șărcad (Sarkad), pentru cei în jur de o sută de credincioși ortodocși români, veniți din localitate și din împrejurimi. La final, au luat parte cu toții la o agapă comună, oferită participanților de către Autoguvernarea Românească Locală din Șărcad și de domnul Ioan Tat, prin sprijinul financiar obținut din partea Statului Ungar, prin Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta. Vecernia celei de‑a Doua Învieri a fost săvârșită și în Catedrala Episcopală din Gyula”, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cea de‑a doua zi de Paști (17 aprilie 2017), Preasfințitul Părinte Episcop Siluan s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Micherechi (Méhkerék). „După împărtășirea cu Sfintele Taine, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, prin care și‑a exprimat bucuria de a putea sărbători Sfintele Paști și în biserica românească din Micherechi, care se dovedește a fi o biserică vie, plină cu credincioși de toate vârstele și care păstrează cu credincioșie frumoasele tradiții românești moștenite din moși‑strămoși și i‑a îndemnat pe aceștia să stăruiască în întărirea relației personale cu Hristos Cel înviat, nădejdea creștinilor de pretutindeni, și să transmită copiilor această credință ca pe o comoară de mare preț. Un element aparte al acestei slujiri l‑a constituit minunata serbare de Paști, oferită la final de copiii care participă la orele de religie, împreună cu părintele protosinghel Visarion Tuderici. Astfel, au rostit versuri dedicate Învierii Domnului și au ilustrat un foarte interesant și instructiv spectacol de pantomimă, pe tema sfințeniei, care a fost prezentat pentru prima dată și care a trezit interesul și implicarea deplină a copiilor. Aceștia, cât și dascălul lor au fost felicitați de către Preasfințitul Părinte Siluan, care le‑a împărțit copiilor pachete cu dulciuri”, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Și a treia zi de Paști (18 aprilie 2017) a continuat să fie o zi de sărbătoare, mare bucurie, liniște sufletească și comuniune frățească. După săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală din Gyula, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s‑a întâlnit și cu un grup de turiști veniți din România, din părțile județului Arad, care au vizitat Catedrala Episcopală și alte obiective turistice importante din orașul Gyula. Preasfințitul Părinte Siluan le‑a prezentat acestora datele importante legate de istoricul locașului de cult și de instituțiile principale românești, care există și își desfășoară activitatea în acest oraș, ce constituie în același timp și centrul comunității românești istorice din Ungaria, mai precizează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.