Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Brăila
An de an, în Vinerea Luminată, mii de credincioşi brăileni, gălăţeni, dar şi din ţară şi străinătate participă la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în biserica româno-elenă cu hramul „Buna Vestire” din municipiul Brăila.
Anul acesta, manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au debutat încă din ajun cu slujba Vecerniei şi Litiei, urmate de Sfinţirea cea mică a apei.
În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Altarul bisericii, după care credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi cu Agheasmă.
Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea Sfintei Liturghii la Altarul principal al bisericii, urmată de cuvântul de învăţătură al ierarhului adresat clerului şi credincioşilor participanţi la acest important eveniment al urbei brăilene. „La praznicul Izvorului Tămăduirii învăţăm că Maica Domnului este, aşa cum o arată slujba de astăzi, spital însufleţit în dragoste şi putere de vindecare, în care încăpem cu toţii, bolnavi sufleteşte şi trupeşte, credincioşi de toate vârstele şi miile de pelerini sosiţi la istorica biserică româno-elenă din urbea brăileană. Aici, sub Sfântul Altar se află fântâna spre care aleargă creştinii pentru a lua un strop de bucurie, un strop de speranţă spre vindecare de orice fel de durere sufletească sau trupească!”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Protopopiatul Brăila, a luat toate măsurile necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire” a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe, vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.
După slujbă, la Casa „Petre Ştefănescu Goangă”, în cadrul manifestărilor culturale, artistice, educaţionale şi sportive organizate de Primăria Municipiului Brăila, a fost vernisată expoziţia pascală de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină”, dedicată sărbătorilor pascale. La finalul manifestării, Corul bărbătesc „Armonia” al municipiului Brăila a susţinut în faţa auditoriului un impresionant concert de imne pascale.
Programul misionar şi social-filantropic dedicat acestei zile a continuat, după tradiţie, cu vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Aceştia au fost binecuvântaţi, stropiţi cu Agheasmă şi încurajaţi în suferinţele lor, după care le-au fost oferite iconiţe cu Învierea Domnului, apă sfinţită de la „Izvorul Tămăduirii” al bisericii brăilene, precum şi alte daruri de suflet. Vizitarea bolnavilor este o activitate de acum îndătinată pentru acest moment de înălţare duhovnicească, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, fiind o expresie vie a dragostei şi preţuirii pe care Biserica o manifestă, prin slujitorii săi, pentru cei aflaţi în suferinţă.
La 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, prin care i s-a descoperit un izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se găseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când Agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fântâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească Agheasma, având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.