De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Brăila
Biserica „Buna Vestire” din municipiul Brăila a devenit în Săptămâna Luminată loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi, atât din eparhie, cât şi din întreaga ţară, care au venit cu credinţă aici, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, pentru a primi din apa sfinţită din izvorul aflat sub Sfântul Altar. Izvorul se deschide o dată pe an, la praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.
În acest an, primii pelerini au sosit la Brăila cu trei zile înainte de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”. Numărul lor a crescut de la o zi la alta, deși din luna august a anului 2018 impunătoarea Biserică „Buna Vestire” din oraș se află într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe, atât la interior, cât și la exterior.
În ajunul sărbătorii, credincioșii au participat la Vecernia şi Litia oficiate în biserică. În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de Sfințire a apei izvorului de sub Altarul bisericii și a stropit cu agheasmă pelerinii așezați la rând, împrejurul bisericii și pe trotuarul din apropierea locașului de cult. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a spus că izvorul vieții noastre este Sfânta Treime, iar „Maica Domnului este colimvitra și vasul de aur în care picură nectarul”. Totodată, chiriarhul a amintit credincioșilor și despre importanța restaurării acestui emblematic și măreț locaș de cult din Brăila.
Pentru credincioșii veniţi în această zi de sărbătoare la Brăila, Parohia „Buna Vestire” a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe, vin şi ceai cald.
Ziua s-a încheiat cu vizitarea unor semeni de-ai noștri internați în Secția de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență, corp B, din municipiul Brăila. Vizita ierarhului și a câtorva slujitori din municipiul Brăila la patul de suferinţă a adus bucurie, nădejde și alinare în această zi de sărbătoare. Bolnavii au fost binecuvântați, au primit iconițe și agheasmă din partea Arhipăstorului Dunării de Jos.
În anul 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei Bisericii Bunei Vestiri din Brăila, unul dintre ctitori a avut un vis, în urma căruia a fost descoperit un izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se găseşte la o adâncime de 15 metri, iar în ziua Izvorului Tămăduirii ţâşneşte, suprafaţa apei fântânii ajungând la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fântâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma, având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.