Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sărbătoarea luminii taborice la mănăstirea gorjeană Lainici
Sute de credincioși s-au unit în rugăciune și evlavie la praznicul Schimbării la Față a Domnului, participând la sfintele slujbe săvârșite la Mănăstirea Lainici, județul Gorj, de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. În ziua praznicului, după Sfânta Liturghie, ierarhii au participat la lucrările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în cadrul cărora au fost discutate aspecte privind textele de slujbă și temeiurile propunerilor de canonizare pentru trei cuvioși care s-au nevoit în zonă.
Programul liturgic al praznicului Schimbării la Față a Domnului a început din ajun, vineri, 5 august. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a poposit în mijlocul obștii monahale, participând la rânduiala Vecerniei cu Litia și a Privegherii săvârșite de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Schitul Locurele, metoc al Mănăstirii Lainici, ne-a transmis părintele Ioniță Apostolache, consilier eparhial.
În ziua următoare, 6 august, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mitropolitul Olteniei, care a vorbit despre însemnătatea teologică a marelui praznic. „Această mare sărbătoare a Bisericii noastre are pentru noi o însemnătate cu totul aparte, tocmai datorită faptului că toate puterile cerești, sfinții și cuvioșii care s-au nevoit aici așteaptă cu mare bucurie această prăznuire. Putem spune că sărbătoarea este, în primul rând, o icoană a Împărăției lui Dumnezeu, pentru că acolo toți sfinții și drepții, Maica Domnului și Mântuitorul Iisus Hristos sălășluiesc laolaltă în bucurie negrăită”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În cursul aceleiași zile, Mănăstirea Lainici a găzduit și lucrările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. În cadrul ședinței de lucru, ierarhii participanți au avizat textele liturgice ale slujbelor celor trei cuvioși părinți propuși spre canonizare: părintele Visarion Toia, fost stareț al mănăstirii, mărturisitor al lui Hristos în vremea prigoanei comuniste; părintele Gherasim Iscu, ultimul stareț al Mănăstirii Tismana, respectiv părintele Ioan de la Horezu, teolog învățat și sfetnic de taină al Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.